Кламер БГ - Новини: Вашингтон е готов за конструктивни преговори с Пхенян

Вашингтон е готов за конструктивни преговори с Пхенян

Свят

|
Пет, 28 Юни 2019г. 13:31ч.
Вашингтон е готов за конструктивни преговори с Пхенян

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън заяви днес, че Вашингтон е готов за конструктивни преговори с Пхенян за следващи стъпки по споразумението за денуклеаризация, постигнато между двете страни миналата година, предаде Ройтерс.

Южнокорейското министерство на външните работи съобщи, че Бигън е казал това на среща с южнокорейския си колега И До-хун. По думите му САЩ искат да постигнат "едновременен и успореден" напредък по споразумението, договорено между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Мен-ун миналата година в Сингапур.

През февруари т. г. във Виетнам Тръмп и Ким не изгладиха разногласията си по плана на САЩ Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал в замяна на облекчаване на международните санкции.

Срещата на американския и южнокорейския специален пратеник за Северна Корея се проведе преди предстоящото в края на тази седмица посещение на Тръмп в Южна Корея.

Американският президент ще разговаря с южнокорейския си колега Мун Дже-ин, като се очаква двамата да обсъдят как да бъде възобновен изпадналият в застой диалог с комунистическия Север.

mediapool.bg