Кламер БГ - Новини: Васил Божков е задържан в ОАЕ

Васил Божков е задържан в ОАЕ

България

|
Съб, 01 Фев 2020г. 01:46ч.
Васил Божков е задържан в ОАЕ

Бизнесменът Васил Божков, който от три дни се издирва от властите, вероятно е задържан в Обединените арабски емирства. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев. Официално потвърждение от властите в ОАЕ се очаква утре.

"През последните три дни работихме усилено по издирването на Васил Божков. Той пък правеше всичко възможно да се защити. Имаме информация, че преди няколко часа бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства", каза Гешев на извънреден брифинг, уточнявайки, че информацията е неофициална.

Заедно с Божков е задържано още едно лице, чиято самоличност не е потвърдена.

"Ще направим всичко възможно да го приберем в България и да бъде изправен пред съда", допълни главният прокурор.

Допълни обаче, че не е запознат с правото на ОАЕ, а от това зависи коло ще отнеме връщането на Божков в България.

Преди три дни Божков получи задочно 7 обвинения, включително за ръководене на престъпна група. Те бяха обявени покрай разследване на хазартния му бизнес. Междувременно парламентът е напът да забрани частните лотарии, които са основен бизнес на Божков. Прокуратурата иска да изземе и колекцията с антики на президента на "Нове ходинг". Строителната компания "Главболгарстрой" пък заведе иск за 3.8 млн. лева срещу притежавания от него футболен клуб "Левски".

Още в деня на обвинението срещу Божков, той обяви, че не е в България. Първоначално заяви, че ще се върне щом властите го извикат. В последствие обаче промени решението си и даде да се разбере, че няма да се прибере, защото се страхува за живота си.

mediapool.bg