Кламер БГ - Новини: Варна ще иска 43 млн. лева от кабинета, за да купи "дупката" в центъра на града

Варна ще иска 43 млн. лева от кабинета, за да купи "дупката" в центъра на града

България

|
Пон, 01 Окт 2018г. 15:05ч.
Варна ще иска 43 млн. лева от кабинета, за да купи "дупката" в центъра на града

Над 43 млн. лева от държавата ще поиска община Варна, за да се сдобие с т.нар. "дупка" в центъра на града. С парите местната власт иска да купи дружеството "Централен универсален магазин" на свързания с БСП бизнесмен Георги Гергов. В активите на компанията е и теренът от 2.9 дка в центъра на града, на който фирмата искаше да построи търговски център. Проектът обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

Общината пък иска да го придобие, да го реконструира и превърне в част от пешеходната зона в тази част на града. Последните идеи на главния архитект Виктор Бузев са, че там може да се направи многоетажен паркинг, а отгоре да има градинка.

Общинските съветници във Варна предстои да разгледат предложение на кмета на града Иван Портних, с което да се разреши общината да купи дружеството "Централен универсален магазин". То е оценено на 43.244 млн. лева от независим оценител. Тази стойност е по-ниска от предложените от самото дружество над 50 млн. лева за акциите му.

До сделката ще се стигне само ако правителството отпусне пари от държавния бюджет за плащането на цената от над 43 млн. лева.

Предложението на Портних мина в понеделник през комисията по "Собственост и стопанство" към общинския съвет.

Местната власт във Варна от години се опитва да придобие по някакъв начин т. нар. "дупка". Последната схема, предложена от кмета Портних и задвижена от правителството, включваше държавния дял в Пловдивския панаир. През 2016 г. тогавашният кабинет на Бойко Борисов реши държавния дял от 49.63% да бъде прехвърлен безвъзмездно на общините Варна (29%) и Пловдив (20.63%). Целта беше община Варна и Гергов да направят изложбен център над дупката, а под него да бъдат експонирани откритите на терена археологически находки. Схемата на практика отваряше пътя пред Гергов за придобиване на пълен контрол върху Пловдивския панаир.

Сделката обаче първо беше оспорена от община Пловдив, която отказа да вземе акциите в панаира заради дълговете на дружеството от 50 млн. лева. В последствие общинските съветници бяха принудени от партийната повеля да гласуват приемането на собствеността. Промяната в позицията беше обяснена с това, че в една от палатите на панаира ще бъде направена оперна зала, каквато в Пловдив няма.

В крайна сметка схемата се провали заради скандала "ЦУМ гейт". По нареждане на Борисов общинарите и във Варна, и в Пловдив отмениха решенията си за придобиване на акциите в панаира. Причината беше частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията, за да не я "петни". За да не се петни и името на ГЕРБ, беше спряна и схемата с панаира.

mediapool.bg