Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов изгони Павел Шопов от пленарната зала, бил без маска

Валери Симеонов изгони Павел Шопов от пленарната зала, бил без маска

България

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 16:41ч.
Валери Симеонов изгони Павел Шопов от пленарната зала, бил без маска

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов изгони от пленарната зала бившия си коалиционен партньор Павел Шопов от "Атака". Причината – депутатът от партията на Волен Сидеров не е бил маска и така застрашава здравето на останалите народни представители.

По време на заседанието в сряда Шопов излезе на трибуната, за да зададе въпрос на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева за решението на България да блокира преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Председателстващият заседанието Симеонов го прекъсна няколко пъти с аргумента, че се отклонява от темата. Шопов възрази, а лидерът на НФСБ отговори, че правилникът му дава такова право.

В крайна сметка и микрофона на атакиста бе спрян с обяснението, че времето му е свършило. Той обаче се задържа още известно време да говори, но без да се чува в залата, откъдето пък звучаха скандирания "Дезинфекция".

"Г-н Шопов, освободете трибуната. Настоявам след това изказване, трибуната да бъде добре дезинфекцирана", каза Симеонов и дори не позволи на Захариева да се изкаже преди почистването.

След дезинфекцията на трибуната излезе Милен Михов от ВМРО, който направи забележка, че Шопов не носи маска в залата. Междувременно атакистът се запъти към трибуната и започна да сочи Михов, докато говори.

"Г-н Шопов, седнете си на мястото и си сложете маската. Имате ли маска?", запита Симеонов.

"Не е ваша работа", отвърна Шопов.

Михов пък обяви, че след това изказване, държи Шопов да бъде наказан.

"Сега трябва да предприемем някакви мерки към г-н Шопов, тъй като той не спазва хигиенните изисквания и това може да се приеме като нарушаване на реда в залата. Прав ли съм? Г-н Шопов, освободете залата, защото представлявате потенциална опасност за зараза от коронавирус", обяви в крайна сметка Симеонов и подкани квесторите да изведат депутата.

Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания от част от депутатите.

В началото на настоящия парламент "Атака" беше част от управляващата коалиция, но с времето отношенията между партията на Сидеров, ВМРО и НФСБ се обтегнаха. Миналата година Волен Сидеров, Шопов и Десислав Чуколов бяха изгонени от парламентарната група на "Обединени патриоти", а след това останалите атакисти решиха също да станат "независими". Малко по-късно Сидеров стана общински съветник.

mediapool.bg