Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов стана зам.-председател на парламента, ДПС напусна залата преди вота

Валери Симеонов стана зам.-председател на парламента, ДПС напусна залата преди вота

България

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 12:34ч.
Валери Симеонов стана зам.-председател на парламента, ДПС напусна залата преди вота

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран в сряда за заместник-председател на Народното събрание. В подкрепа на избора му гласуваха 118 народни представители, “против“ бяха 6, “въздържали се“ също бяха 6.

В началото на кабинета "Борисов 3" Симеонов беше вицепремиер по икономическата и демографската политика. Той подаде оставка след продължителни протести срещу него заради това, че нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца".

При обявяването на точката от дневния ред за Симеонов групата на ДПС демонстративно напусна залата и не участва в дебатите. Очаквано недоволство от предложението имаше и в групата на “Атака“, която напусна коалицията “Обединени патриоти“.

“Стигна се до безчестие да бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание един провалил се вицепремиер“, каза Павел Шопов от “Атака“.

“За разлика от ДПС ние от „Атака“ няма да излезем от залата. Няма да напуснем. Оставаме да кажем това, което имаме (да кажем). Ние оставаме да кажем, че това напускане е един мним конфликт със Симеонов и НФСБ за неговото легитимиране “, каза Шопов.

"Поведението на "Атака" и ДПС спрямо кандидатурата ми за зам.-председател на Народното събрание е един вид номинация", каза по-късно пред журналисти в парламента Симеонов.

"Всички граници на търпимост са прекрачени"

От ДПС дадоха и специална пресконференция заради избирането на Симеонов, което определиха като "обида към парламентаризма" и "поредното падение на Народното събрание".

"С този акт границата на търпимост е прекрачена. Актът означава - пълно отрицание на демократичните достижения, означава да властва национализма, омразата, разделението, противопоставянето и агресията. Означава нагла провокация към парламентаризма и евроатлантическите ценности. Означава провокация към цялото общество. За ГЕРБ задържането на власт е над стабилността и сигурността на държавата", каза Карадайъ, който бе придружен от голяма част от депутатите от ДПС.

Подкрепихме, защото такава е практиката

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че предложението за Симеонов е било подкрепено, защото такава е "трайната парламентарна практика".

"Има вакантно място, което се полага на "Обединени патриоти" за заместник-председател на парламента. Ние го подкрепихме, защото такава е практиката в Народното събрание - когато парламентарните групи предлагат депутат за зам.-председател на парламента, да се подкрепя това предложение", посочи д-р Дариткова.

Спешен протест

Проектът на решението е бил внесен в деловодството на парламента във вторник, а в сряда бе включен в дневния ред на депутатите и набързо бе гласуван.

Само няколко часа по-късно до парламента се появи и група протестиращи, които носеха еднотипни плакати, а повечето са облечени с черни дрехи, носят качулки и са бръснати глави. Някои от протестиращите признаха, че са симпатизанти на "Атака".

mediapool.bg