Кламер БГ - Новини: Валентин Радев оглави етичната комисия на ГЕРБ

Валентин Радев оглави етичната комисия на ГЕРБ

България

|
Ср, 17 Юли 2019г. 21:04ч.
Валентин Радев оглави етичната комисия на ГЕРБ

Бившият министър на вътрешните работи и надоящ депутат Валентин Радев бе избран за председател на етичната комисия, която ще следи за вътрешнопартийната дисциплина и морал.

Останалите двама членове на комисията са други двама депутати – положилият в сряда клетва като народен представител Красимир Ципов и бившият министър на околната среда Ивелина Василева.

Решението за състава на новия вътрешнопартиен орган в ГЕРБ е взето на заседание на Изпълнителната комисия, съобщават от пресцентъра на партията.

Утвърдени са и вътрешни правила за работа на етичната комисия. Те предвиждат новият орган да докладва всички разгледани сигнали и извършената работа по

тях на Изпълнителната комисия.

За идеята в ГЕРБ да бъде създадена етична комисия пръв публично заговори премиерът Бойко Борисов. Думите му дойдоха след евроизборите, а поводът беше решението Цветан Цветанов да напусне и ръководните постове в ГЕРБ заради „Апартаментгейт“. Тогава Борисов описа бъдещият комисия като орган за контрол, които ще разглежда сигналите на хората от страната, но „без престъпленията“.

Борисов повтори решението си в партията му да бъде създадена етична комисия и в началото на този месец на извънредното национално събрание на партията, на което Цветанов официално бе освободен от постовете си в ГЕРБ.

В сряда вечерта ръководството на ГЕРБ е утвърдило и нови диференцирани ставки за членския внос, който ще заплащат членовете на партията – на колкото по-висок пост е даден човек, толкова по-висок членски внос ще плаща. До промяната се стигана, след като депутатите експресно по идея на Борисов и с допълнение от депутата от ДПС Делян Пеевски партийните субсидии бяха намалени от 11 на 1 лев на глас, но за сметка на това се разреши финансирането от бизнеса. Преди ден президентът Румен Радев наложи вето поправките, позволяващи бизнеса да дарява пари на партиите.

mediapool.bg