Кламер БГ - Новини: Ваксината срещу варицела може да не е задължителна и ще влезе най-рано през 2020 г.

Ваксината срещу варицела може да не е задължителна и ще влезе най-рано през 2020 г.

България

|
Ср, 28 Март 2018г. 12:43ч.
Ваксината срещу варицела може да не е задължителна и ще влезе най-рано през 2020 г.

Министерството на здравеопазването обсъжда допълването на имунизационния календар с ваксина срещу варицела за децата и срещу грип при възрастните над 60 години. Евентуалната промяна в имунизационния календар за децата обаче може да се случи най-рано през 2020 година, уточниха от министерството. Освен това е възможно ваксината срещу варицела да не е задължителна, а да се поема от министерството и да се поставя само на децата, чиито родители желаят.

Промяната в имунизационния календар е била обсъдена в сряда от експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към министъра на здравеопазването.

Експертите предлагат намаляване на броя на приемите на ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, в съответствие с препоръки на СЗО и синхронизиране с европейската имунизационна практика. Освен това в министерството обсъждат разработването на национална програма за профилактика на сезонния грип.

Основната цел е осигуряване достъпа до ваксина на възрастните над 60 години с риск от заболяване съгласно препоръки на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на над 75 % имунизационен обхват срещу сезонен грип при възрастните хора.

От няколко години се обсъжда и включването на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар. На експертния съвет в сряда е решено, че ще бъде изготвен анализ на заболяемостта, тежестта на протичане на варицелата и наличната ваксинопрофилактика в Европейския съюз.

Анализът ще бъде изготвен от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София. След получаване на анализа и становищата на националните консултанти по различни медицински специалности, въпросът ще бъде подложен на широка обществена дискусия с участието на специалисти, родители, неправителствени организации и др.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи в сряда пред БНТ, че с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

“Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения“, обясни той.

Кунчев съобщи, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните си календари.

У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си, има и противници на включването й в задължителния календар.

Ваксината няма регистрация и разрешение за употреба у нас и затова може да бъде включена в календара най-рано през 2020 година.

“Достъпът до ваксини е много труден. Ако ние сега кажем - да искаме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито следващата година. Тъй като залагането на производство на ваксини е много по-рано във времето. Има възможност тя да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работим“, обясни Кунчев и даде пример с ваксините срещу рак на маточната шийка и ваксината срещу ротавируси.

Те се поемат от държавата, но се поставят само при желание от страна на родителите.

mediapool.bg