Кламер БГ - Новини: Ваксината на Novavax срещу Covid-19 е с над 90% ефективност

Ваксината на Novavax срещу Covid-19 е с над 90% ефективност

Коронавирус

|
Пон, 14 Юни 2021г. 16:10ч.
Ваксината на Novavax срещу Covid-19 е с над 90% ефективност

Ваксината на Novavax срещу Covid-19 е с над 90% ефективност

Ваксина срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Novavax е над 90% ефективна срещу различните варианти на болестта, сочат данни от фаза 3 на клиничното проучване на продукта, които производителят оповести в понеделник. Проучването обхваща близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико. Предстои Novavax да подаде документи за спешно разрешение на нейната ваксина в САЩ и другаде през третото тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията. Ваксината на Novavax е на основата на протеин-базиран антиген и ако бъде одобрена от регулаторите, ще бъде първата антигенна ваксина срещу коронавируса.

Кандидат-ваксината на Novavax е показала над 93% ефективност срещу преобладаващите варианти на Covid-19, които са повод за безпокойство сред учените и служителите в областта на общественото здравеопазване. Според компанията ваксината е ефективна срещу британския, бразилския, южноафриканския и индийския вариант.

Ваксината е била 91% ефективна сред доброволци с висок риск от тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на Covid-19 и приблизително 70% ефективна срещу варианти на Covid-19, които Novavax все още не успяла да идентифицира, отбелязва Ройтерс.

Novavax също така посочи, че ваксината обикновено се понася добре от участниците. Страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки, като тези странични ефекти обикновено са леки. Малък брой участници в изпитването са имали нежелани реакции, описани като тежки.

Novavax има възможност да произвежда 100 милиона дози от ваксината на месец до края на третото тримесечие на 2021 и 150 милиона дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г.

"Днес Novavax е една крачка по-близо до справянето с критичната и постоянна глобална обществена здравна нужда от допълнителни ваксини срещу Covid-19. Тези клинични резултати затвърждават, че нашата ваксина NVX-CoV2373 е изключително ефективен и предлага пълна защита срещу умерена и тежка инфекция на Covid-19", посочи в официално съобщение на компанията нейният изпълнителен директор Стенли Ерк.

Пред Асошиейтед прес шефът на Novavax Стенли Ерк каза , че много от първите дози на ваксината ще отидат в страните с ниски и средни доходи.

mediapool.bg