Кламер БГ - Новини: ВСС отново не позволи да се говори за “ЦУМ-гейт“

ВСС отново не позволи да се говори за “ЦУМ-гейт“

България

|
Четв, 10 Дек 2020г. 21:12ч.
ВСС отново не позволи да се говори за “ЦУМ-гейт“

Преди три години Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува проверка срещу тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за скандала “ЦУМ-гейт“. Сега ВСС отказа да поиска и обяснения от главния съдебен инспектор Теодора Точкова, за това че през тези три години е прикривала факта, че проверка на този случай така и не е била направена. Мнозинството в ВСС отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде изслушана Точкова по казуса "ЦУМ-гейт".

През юли съдът реши окончателно, че инспекторатът трябва да разкрие информацията за скандала на гражданския активист Николай Неделчев. Точкова издаде решение за предоставяне на информацията на 3 декември, след като Панов поиска изслушването й във ВСС. От информацията се видя, че Цацаров е отказъл да съдейства на проверяващите под каквато и да е форма и е бил оневинен.

След това инспекторатът в продължение на три години е крил информацията, а преди ден Теодора Точкова обясни, че го е направила, защото главният прокурор бил обявен за невинен. Оказва се, че той всъщност е отказъл да съдейства, а инспекторатът просто е прекратил проверката си.

Пред ВСС бившият прокурор Йордан Стоев обясни, че Точкова няма нужда да бъде изслушвана и Панов трябва да оттегли предложението си. Според него ВСС няма право да закача главният инспектор. Остана висящ въпросът дали Стоев мисли Точкова за недосегаема.

Панов отговори, че Точкова е накърнила престижа на съдебната власт. "Става дума за злоупотреба с право", каза той по повод отказа на Точкова да предостави информацията за “ЦУМ-гейт“.

"Г-жа Точкова не е безотчетна и безотговорна, имаме си такава фигура в съдебната система", каза Панов, визирайки главния прокурор.

Според него съдебният нспекторат е действал като чадър на главния прокурор, а ВСС действа като чадър над главния инспектор. Това обаче не направи особено впечатление на мнозинство във ВСС, което с 12 на 3 гласа отхвърли искането на шефа на ВКС.

По описанието на бизнесмена Сашо Дончев аферата ЦУМ-гейт изглеждаше като христоматиен пример за натиск на главния прокурор върху издател на независима медия.

Той разказа, че червеният бизнесмен Георги Гергов е бил домакин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ) между Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Както разказа тогава Дончев, Цацаров го е питал за съдържанието на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес.

Освен това, според Дончев Цацаров го е попитал: "Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?" Впоследствие главният прокурор категорично отказа да отговаря на въпроси по случая. Тезата му беше, че не се е срещал с подсъдими или криминално проявени лица и че не е нарушил закона.

Казусът с ЦУМ-гейт показва нагледно колко безотчетен и недосегаем може да бъде главният прокурор. През април 2017 година ВСС обслужи Цацаров и отказа да се занимава със скандала, след като главният прокурор отказа да се обяснява и пред кадровия орган на съдебната власт. Тогава ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху ЦУМ-гейт бе спуснато пълно затъмнение, а нежеланието на Цацаров да говори за срещата бе очевидно.

Пред ВСС Цацаров потвърди, че е присъствал на срещата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Според него скандалът бил "сценарий". По-късно той не отрича, че са близки познати с Гергов по пловдивска линия.

До скандала ЦУМ-гейт се стигна, след като бизнесменът и издател на критичния към властта вестник "Сега" Сашо Дончев обяви, че срещата е била организирана от Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ по инициатива на Цацаров. Главният прокурор после обяви, че не той, а Дончев е инициатор на срещата, на която се опитал да окаже натиск във връзка с проверка, засягаща компанията му "Овергаз". Двете тези очевидно няма да бъдат подложени на безпристрастна проверка, включително дали Сашо Дончев е бил подслушван.

mediapool.bg