Кламер БГ - Новини: ВСС натисна спирачка на политическата кариера на Методи Лалов

ВСС натисна спирачка на политическата кариера на Методи Лалов

България

|
Четв, 15 Авг 2019г. 14:37ч.
ВСС натисна спирачка на политическата кариера на Методи Лалов

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи гласуването на оставката на съдия Методи Лалов. Съдийската колегия на съвета не успя да събере нужния кворум и решението бе отложено за 30-ти август. Причината е, че почти всички членове на колегията са в отпуск, стана ясно по време на заседанието, продължило няколко минути.

Отказът да се гласува оставката на Лалов дойде в деня, в който от "Демократична България" обявиха, че са го поканили за водач на листата им за общински съветници в София. Засега обаче Лалов остава съдия и не може да се кандидатира за избираем пост.

"Не съм изненадан. За разлика от прокурорите, които изпълняват решенията стриктно, особено, когато става дума за Пламен Георгиев, по отношение на мен няма как нещата да се случат безпроблемно. Имам право на това освобождаване, но очевидно ще ме държат до последно на тръни. Вярно е, че е отпускарски сезон, но в крайна сметка за ВСС няма съдебна ваканция, която ги освобождава от задължението да работят. Случващото се е абсурдно", коментира Методи Лалов пред Mediapool.

Той допълни, че няма да се изненада, ако и на 30 август няма кворум, както и на 2 септември.

"Игрите с кворума са навсякъде. Надявам се, че не е умишлено. Мотаенето на ВСС пречи да планирам моя път, на което аз имам пълно право. Моето задължение е да подам предизвестие в срок и аз съм го сторил. От тях зависи да се съберат", каза той.

Според него поведението на ВСС доказва за пореден път колко несъстоятелен е този орган.

"ВСС е тромав, когато трябва да се взимат бързи решения, освен ако не е нужно да се гласува за някой кандидат, за когото е дадена команда. Като за Пламен Георгиев, например", допълни Лалов.

mediapool.bg