Кламер БГ - Новини: ВМРО решава как ще се явява на изборите

ВМРО решава как ще се явява на изборите

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 20:50ч.
ВМРО решава как ще се явява на изборите

В четвъртък ръководството на ВМРО решава как ще се явява партията на предстоящите на 11 юли избори.

Решението ще бъде взето от Изпълнителния комитет на партията, който ще обсъди и приоритетите за вота. Темата ще бъде дискутирана и на Организационен съвет.

Преди дни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че тази седмица започва преговори с бившия си коалиционен партньор и лидер на НФСБ Валери Симеонов, както и с партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД).

На последните избори през април нито една от "патриотичните" формации не влезе в рекордно кратко съществувалия парламент. ВМРО остана на крачка от 4-процентната бариера за влизане и събра подкрепа от 3.64%. НФСБ се яви в коалиция с "Воля" на Весели Марешки и получи само 2.37 на сто от гласовете. Москов пък бе подкрепен от едва 9 415 гласа или 0.29%.

Вече няколко пъти Москов протягаше ръка за обединение към ВМРО и НФСБ, но досега опитите му са били безуспешни. Той беше министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2" и останата такъв до предсрочните избори, въпреки че тогавашната му партия ДСБ напусна управлението преди това. Няколко месеца по-късно Москов бе изключен от ДСБ, а през 2019 година създаде собствена партия.

Преди ден лидерът на проруската партията "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че и той е бил канен на разговори с НФСБ и ВМРО, но отказал. "Получихме такава покана. Нашата позиция, тя е принципна, ние я заявихме веднага след изборите – няма как да водим преговори с хора, които все още управляват държавата", каза той пред БНР в понеделник – ден преди служебното правителство официално да поеме властта.

От ВМРО отричат да са отправяли покана към Костадинов, който преди години беше част от ВМРО, но напусна след вътрешнопартийно напрежение и противоречие с лидера Каракачанов.

mediapool.bg