Кламер БГ - Новини: ВМРО иска джамията "Баня Баши" в София да стане музей

ВМРО иска джамията "Баня Баши" в София да стане музей

България

|
Пон, 27 Юли 2020г. 18:11ч.
ВМРО иска джамията "Баня Баши" в София да стане музей

Джамията "Баня Баши" в центъра на София са бъде превърната в музей, така както властите в Турция решиха древната църква "Света София", която от десетилетия е музей, да стане действаща джамия. За това настоява с позиция Националният младежки комитет на ВМРО, съобщи пресцентърът на партията в понеделник.

Искането е част от усилията за реципрочност в действията на България по отношение смяната на статута на "Св. София" в Истанбул.

"Еуфорията от този акт не подмина и България. В петък бе отслужена благодарствена молитва в софийската "Баня Баши". Приветствията на българските мюсюлмани бяха отразени в турски медии. За нас този акт е неприемлив и е поредният опит на Турция да използва мюфтийството за провокация и вмешателство във вътрешните ни работи", се посочва в позицията.

"Така, както в центъра на Истанбул няма място за християнски храм със статут на музей, в центъра на София няма място за функционираща джамия. Ето защо, ние предлагаме "Баня Баши" да стане част от музейната експозиция на София", смятат от младежкото ВМРО.

В същото време от "Атака" обявиха, че внасят в парламента проект на решение за предприемане на всички възможни дипломатически действия, с които България да възрази на указа на турския държавен глава Реджеп Ердоган за обявяването на храма "Света София" за джамия.

Според партията на Волен Сидеров това решение засяга религиозните права на стотици милиони православни християни по света.

Миналата седмица Светият синод на Българската православна църква призова вече властите в Турция да запазят статута на църквата и така се присъедини към редицата културни институции и политици, които настояват за същото, но Ердоган не им обръща внимание. Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркев също призоваха турския държавен глава храмът да служи единствено като "символ на мира и разбирателството".

Въпреки тези призиви, както и от страна на ЮНЕСКО, в петък се състоя първата молитва в "Света София" от

1934 г.

mediapool.bg