Кламер БГ - Новини: ВАС окончателно потвърди уволнението на съдия Ченалова

ВАС окончателно потвърди уволнението на съдия Ченалова

България

|
Пон, 04 Май 2020г. 13:01ч.
ВАС окончателно потвърди уволнението на съдия Ченалова

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди решението на Висшия съдебен съдебен съвет (ВСС) да уволни от съдебната система съдия Румяна Ченалова, което стана преди пет години заради делото "Белведере".

Ченалова обжалваше уволнението си от съдебната система с аргумента, че Висшият съдебен съвет е взел решението в нарушение на принципите за "безпристрастност, непредубеденост и истинност".

ВАС обаче смята, че решението е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.

На 19 ноември 2015 г. съдия Румяна Ченалова беше уволнена от съдебната система, а срещу нейната бивша приятелка Владимира Янева беше образувано дисциплинарно производство. Двете станаха главните участнички в аферата с изтеклите записи "Яневагейт", но реално мотивът за отстраняването й стана заради делото "Белведере" за опит за кражба на фирми на френски инвеститор, който бе оповестен от тогавашния френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан.

Румяна Ченалова бе уволнена от системата, защото е демонстрирала предубеденост по делото "Белведере", забавила е администрирането на жалбите по същото дело и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела. Извън това Ченалова четири години не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" за отмяна на две обезпечителни мерки.

Отстраняването й от системата обаче съвпадна с обясненията й, че помни всички приказки на Владимира Янева за близките й контакти с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и получените от него нареждания на премиера "да я опраска".

В жалбата си срещу уволнението бившата съдийка твърди, че ВСС е взел решението за уволнението й "едностранчиво, изолирано и с ясно отличимо пристрастие и предубеденост".

ВАС обаче не споделя вижданията й и така уволнението й е окончателно.

mediapool.bg