Кламер БГ - Новини: ВАС разпореди "Витоша ски" да ремонтира влек "Конярника"

ВАС разпореди "Витоша ски" да ремонтира влек "Конярника"

България

|
Пет, 05 Май 2023г. 12:04ч.
ВАС разпореди "Витоша ски" да ремонтира влек "Конярника"

ВАС разпореди

Върховният административен съд (ВАС) изиска от собственика на ски съоръженията на Витоша да ремонтира и възстанови "Стационарен ски – влек "Конярника" в Природен парк "Витоша". Решението на съда е окончателно и не може повече да се обжалва от дружеството "Витоша ски".

Как се стигна до решението?

В детайли, ВАС постановява, че Административен съд София – град (АССГ) неправилно е отменил заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на ски център "Конярника" на Витоша, уточняват от пресцентъра на съда.

Според върховните магистрати заповедта на главния архитект е издадена в съответствие с разпоредбите, като определят съдебното решение на първата инстанция като неправилно и следва да бъде отменено.

Въпросната заповед е от 16 март 2021 г., с нея е одобрен констативен протокол от 11.01.2021 г. на комисия, назначена от главния архитект на Столична община Здравко Здравков, за обследване на състоянието на строеж "Стационарен ски – влек "Конярника" в Природен парк "Витоша".

3 месеца за обезопасяване

Съдът изисква "Витоша ски" в срок от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и привеждане в съответствието с изискванията на закона на строежа "Стационарен ски – влек "Конярника". Това са лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми.

Собственикът е задължен също да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да изготви и съгласува инвестиционен проект.

Заповедта е издадена въз основа на констативни протоколи, съгласно които въжената линия и чайната не отговарят на изискванията по закон и не са в състояние да изпълняват функцията си, поради което е необходимо да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно състояние с цел осигуряване на сигурност, безопасно функциониране, здраве, безопасност на движението, хигиена, естетика, чистота и спокойствие на гражданите.

Последно, в Търговския регистър се посочва, че действителни собственици на "Витоша ски" е офшорката от Вирджинските острови - "Елора мениджмънт лимитид". Като действителен собственик през 2019 г. беше посочен Ерик Гумерер, който участва в управлението на един от световните производители на машини за изкуствен сняг.

mediapool.bg