Кламер БГ - Новини: ВАС задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

ВАС задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

България

|
Вт, 16 Апр 2019г. 12:30ч.
ВАС задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което e установено, че пациентите сък сколиоза са дискриминирани. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и на практика задължава НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациентите със сколиоза.

Със свое определение КЗД постановява, че като не осигурява пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия при лечението на пациенти със сколиоза НЗОК е допуснала нарушение на

Закона за защита от дискриминация.

Препоръчано е на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират хората, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност на хората с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане.

Сега ВАС потвърждава решението на Административен съд – София-град и решението на КЗД и окончателно задължава НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

mediapool.bg