Кламер БГ - Новини: В петъците от София по "Тракия" поемат по 50 000 автомобила

В петъците от София по "Тракия" поемат по 50 000 автомобила

България

|
Ср, 04 Ноем 2015г. 12:57ч.
В петъците от София по "Тракия" поемат по 50 000 автомобила

Най-натовареният магистрален участък у нас е началото на "Тракия" при изхода на София, където в пикови дни преминават по 50 000 автомобила. Друг натоварен участък е магистрала "Хемус" край гара Яна, където минават по около 30 000 коли за денонощие. По магистрала "Люлин" движението е двойно по-малко.

Това сочат данните от автоматичната система за пътния трафик, отчетени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в сряда. Тя е изградена със средства от оперативна програма "Транспорт". Монтирани са 100 преброителни пункта по магистрални участъци и първокласни пътища, построени с европейски средства.

Измерването на трафика по пътната мрежа дава представа за целесъобразността на извършените строително-монтажни дейности и устойчивостта на проектите, както и възможност за взимане на решение кои обекти да бъдат ремонтирани или да се прави разширение.

Досега трафикът по пътищата се броеше ръчно и данните не бяха обективни, отчетоха от АПИ.

Магистрала "Тракия" - най-натоварената

Магистрала "Тракия" е най-натоварената у нас, сочат първите данни. Средно на денонощие при изхода на София в посока Пловдив преминават между 35 000 -

47 000 моторни превозни средства. В края на работната седмица и при събирането на няколко почивни дни трафикът достига близо 48 000 автомобила за едно денонощие.

След разклона за Нови хан, Равно поле, Елин Пелин и Лозен натоварването намалява с 10 000 – 15 000 автомобила и достига 20 000 – 25 000 коли.

Най-интензивно е движението в дните петък и понеделник. На 30 октомври преброителният пункт на изхода на София на магистрала "Тракия" е отчел 47 521 автомобила за денонощие, а на 23 октомври – 46 629 коли. На 26 октомври – понеделник са преминали 40 465 автомобила, а на 19 октомври – 39 952, сочат данните на автоматизираната система.

Трафикът на "Хемус" двойно по-голям от този на "Люлин"

Трафикът в софийския участък на магистрала "Хемус" при гара Яна е двойно по-голям от този по първата завършена магистрала у нас – 19-километровата "Люлин", сочат още данните.

В пикови дни в софийския участък на "Хемус" минават между 28 000 – 30 000 автомобила за денонощие. В останалото време интензивността също остава висока – 26 000 – 27 000 коли за 24 часа.

В същото време трафикът по магистрала "Люлин" е по 14 000 – 15 000 автомобила средно на денонощие.

"Струма" е поела две трети от трафика по първокласния път

След пускането на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма", трафикът по стария първокласен път E-79

в участъка преди Дупница е намалял с около 5000 коли на ден. Преди това средно по 15 000 – 23 000 автомобила дневно са пътували по първокрасния път.

Автоматичната система за броене на трафика

Технологията, по която става броенето на трафика, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение.

Чрез индуктивни рамки, които са разположени в пътната настилка, се извършва класификация на преминаващите превозни средства – леки коли, автобуси, камиони.

Системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.

Инсталирани са и три системи за автоматично наблюдаване на времето. Те отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка.

Трите станции са монтирани при село Долна Вереница край Монтана, в района на Кресна и край Бургас.

Сдружение "Контракс Инфра" е изпълнител на поръчката за близо 4 млн. лв. без ДДС. В обединението влизат "Контракс" АД и "Инфра Роудс" ЕООД.

mediapool.bg