Кламер БГ - Новини: В обучение от разстояние са 1208 училищни паралелки и групи в детските градини

В обучение от разстояние са 1208 училищни паралелки и групи в детските градини

Коронавирус

|
Вт, 12 Окт 2021г. 16:16ч.
В обучение от разстояние са 1208 училищни паралелки и групи в детските градини

Николай Денков

В обучение от разстояние в електронна среда днес са 1208 училищни паралелки и групи в детските градини в страната, като от тях 1177 паралелки са в училищата, а 31 групи са в детските градини. Това каза във вторник служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, представяйки актуални данни за карантинираните учители и ученици в страната.

Той съобщи, че има седем училища в страната, които са изцяло в обучение от разстояние в електронна среда /ОРЕС/. Това са училището в село Света Петка, Велинградско; училището във Владо Тричков, край Своге; училище в град Бяла, край Русе; училища в Котел и в Габрово, и училището в село Извор, край Варна. Няма днес детски градини, които изцяло да са в ОРЕС.

Към момента 1,36 процента са карантинираните учители заради COVID-19 в страната и има задържане на процента на карантираните педагози през последния период. Има обаче големи разлики в различните области, например в Монтана карантинираните учители са 3 процента, а в Плевен са 0,4 процента. Това е почти осем пъти разлика и означава, че по различен начин се спазват марките в различните населени места, коментира министър Денков.

Той каза, че за ученици и деца отново процентът на карантинираните е 1,34, и "отново след бързото нарастване в началото, има много плавно бавно нарастване на случаите".

Областите в тъмночервената зона са: София, София-област, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, Габрово и Сливен, като в тях се прилага локалният подход в обучението, съобщи министър Денков. Той обясни, че навсякъде в тези области учениците от първи до четвърти клас, остават да учат присъствено, а останалите ученици са на ротационен принцип на обучение.

През миналата седмица ваксинираните учители бяха 35,6 процента, а сега са 35,75 процента, обяви образователният министър. Ново е, че "пуснахме" една анкета към учителите, като почти 3000 учители са се записали и те искат допълнителна информация за ваксините. През следващите една-две седмици за тези учители, които са от всички области, ще организираме отново срещи с медицински специалисти, за да могат да си зададат въпросите за ваксините и да получат отговори за тях, обясни министър Денков.

Той представи актуални данни за разпространението на COVID-19 в образованието, след като участва в тържественото събрание за 152 години от основаването на Българската академия на науките.

mediapool.bg