Кламер БГ - Новини: В най-голямата жега София сади дървета по иновативен модел

В най-голямата жега София сади дървета по иновативен модел

България

|
Пон, 25 Юли 2022г. 19:09ч.
В най-голямата жега София сади дървета по иновативен модел

Сн. Денис Христов

С 18 нови дървета, засадени в разделителната ивица на бул. "Г. М. Димитров", се похвали Столична община.

Това става в момент, когато температурите са изключително високи. Освен това дървета се садят обикновено през есента, както и през ранната пролет, според агрономи. По техни думи да садиш дървета в най-голямата жега са хвърлени пари на вятъра.

През последните години Столична община масово сади дървета по булеварди, улици и градини с цел намаляване на негативния ефект от високите температури в градската среда. Проблемът е, че голяма част от тях след това не оцеляват. Освен неподходящото време за засаждането им, другата причина е, че дърветата не се поливат и при тези горещини няма как да оцелеят.

Сега обаче се оказва, че има решение, като е използван нов иновативен метод - с торби за напояване, заимстван от община Виена. С тях се осигурява вода за новозасадените дървета за по-дълъг период от време на принципа на капковото напояване. Този метод беше използван и в разделителната ивица на бул. "България", обясняват от Столична община.

Така в разделителната улица на бул. "Г. М. Димитров", в участъка между бул. "Св. Климент Охридски" и ул. "Лъчезар Станчев" на площ от около 2 дка при температури от над 30 градуса, са засадени липа, клен, ясен, див рожков и червенолистна джанка, които са подходящи и устойчиви.

Проектът за ново залесяване и озеленяване на натоварени пътни артерии се изпълнява съвместно с научно-изследователския сектор на Лесотехническия университет.

Започна облагородяването и на зелена ивица по бул. "Драган Цанков", в участъка между ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев". Планира се засаждането на сезонни цветя, 1680 броя многогодишни храсти и поставянето на 7 пейки. Цветните фигури ще бъдат повдигнати в геопластики позволяващи видимостта от различни точки на движението.

mediapool.bg