Кламер БГ - Новини: В армията продължава недостигът на хора и оръжия

В армията продължава недостигът на хора и оръжия

България

|
Вт, 25 Септ 2018г. 13:33ч.
В армията продължава недостигът на хора и оръжия

Армията и тази година продължава да функционира в условията на хронични проблеми – недостиг на военнослужещи, изправно въоръжение и достатъчна подготовка. Това става ясно от отчета за състоянието й през първата половина на годината.

"Основните проблеми при провеждане на подготовката на формированията от Въоръжените сили се очертават в следните области: високия процент на неокомплектоване на военните формирования с личен състав; състоянието и количеството на изправно въоръжение, бойна техника и авиационни средства", се посочва в отчета.

"С провежданата подготовка от военните формирования не се достигат средните стандарти за подготовка на войските на страните членки на НАТО", признават от МО.

В отчета обаче липсват конкретните измерения на тези проблеми и те се засягат едва с няколко изречения.

Дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници. Армията дори се принуди да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.

Другият актуален проблем е липсата на адекватна техника и въоръжение - българската армия продължава да разчита предимно на старото съветско оборудване.

Ученията

От началото на година в Сухопътни войски са проведени 19 тактически учения с рота/батальон, 26 полеви лагери, 12 командно - щабни учения и компютърно подпомагани командно-щабни учения и 7 сертификации за участие в мисии и операции в чужбина.

Във Военновъздушни сили (ВВС) e проведенo 1 командно-щабно учение, 2 летателнотактически учения и са изпълнени 1 950 летателни часа. Представители на ВВС са участвали в 4 международни учения и тренировки.

Във Военноморски сили (ВМС) са проведени 1 тактическо учение на база, 3 дивизионни тактически учения, 34 тактически учения на единичен кораб, 17 батальонни тактически учения, 15 ротни тактически учения, изпълнени са 155 летателни часа на екипаж, проведени са средно по 15 дни на море от Силите за развръщане.

Мисии зад граница

Българските въоръжени сили продължават да участват в международните мисии в Босна и Херцеговина (EUFOR), в Косово (KFOR). Имат военни наблюдатели в мисията за наблюдение на Европейския съюз в Грузия, щабни офицери във военноморската операция на ЕС срещу пиратите край бреговете на Сомалия – Аталанта и в постоянните военноморски групи на НАТО.

България участва с медицински екип в тренировъчната мисия на ЕС в Мали (EUTM Mali).

Ограничено българско участие има още в Афганистан, във военната операция на ЕС в южната част на централното Средиземноморие (EUNAVFOR MED) и в операцията на НАТО за морска сигурност "SEA GUARDIAN".

Операции в мирно време

Освен това въоръжените сили продължават да участват в опазването на границата, в преодоляването на щети от бедствия и при донорни ситуации.

mediapool.bg