Кламер БГ - Новини: В Турция има най-много лишени от свобода журналисти

В Турция има най-много лишени от свобода журналисти

Свят

|
Ср, 13 Дек 2017г. 16:23ч.
В Турция има най-много лишени от свобода журналисти

Най-много лишени от свобода журналисти се намират в затворите в Турция.

Това показват данните от тазгодишния доклад на Комитета за защита на журналистите.

Според информацията 262 журналисти са зад решетките към 1 декември тази година – с трима повече от 2016 г..

От тях 73 лежат в турски затвори, 41 - в Китай, и 20 - в Египет. Задържаните в тези три държави съставят 51% от всички лишени от свобода журналисти. Следват ги Еритрея, Азербайджан и Виетнам.

"Държави, които затварят журналисти заради публикациите им, нарушават международното право и трябва да бъдат държани под отговорност. Фактът, че репресивните правителства не си плащат цената за хвърлянето на журналисти в затвора, е провал на международната общност", казва изпълнителният директор на организацията Джоел Саймън.

74% от затворените са осъдени заради антидържавна дейност, често по мъгляви закони срещу тероризма. Това важи за всички турски журналисти.

87% от затворените са писали за политика, близо почти всички са местни репортери, като 29% от тях работят на свободна практика.

21 души са лишени от свобода заради "фалшиви новини".

Класацията включва само журналисти, намиращи се в правителствени затвори. В нея не влизат безследно изчезналите или похитените от различни групировки представители на медиите.

Мрачната тенденция продължава тази от миналата година, когато в затворите са се озовали по-голям брой журналисти от когато и да било през последните три десетилетия. Това се дължи на предприетата в Турция кампания на властите след опита за преврат през юли 2016 г.

mediapool.bg