Кламер БГ - Новини: В Скопие продължават политическите престрелки около конституционните промени

В Скопие продължават политическите престрелки около конституционните промени

Свят

|
Пет, 29 Септ 2023г. 14:26ч.
В Скопие продължават политическите престрелки около конституционните промени

Сн. БГНЕС

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ потвърди, че няма да подкрепи конституционните промени, които трябва да вкарат българите в основния закон и да придвижат страната към ЕС. Според ВМРО-ДПМНЕ София ще предяви още искания.

В позиция на партията се посочва, че министърът на външните работи Буяр Османи е “потвърдил позицията на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, че България ще продължи да поставя нови искания по отношение на Северна Македония“.

В интервю “Франкфуртер алемайне цайтунг” Османи каза, че “динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден“.

“Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови искания. Но за мен е важно какво е в дневния ред на ЕС, нищо друго”, казва в интервюто министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според позицията на ВМРО-ДПМНЕ с твърденията си Османи е опровергал премиер Димитър Ковачевски, което е заявил по-рано, че “няма да има нови искания, двустранните въпроси не са пречка за по-нататъшното изпълнение на условията за влизане в ЕС и няма да има ново вето".

"Когато Османи казва истината, че България постоянно ще формулира нови искания, той потвърди, че Ковачевски съзнателно е излъгал на 18 август от парламента на Република (Северна) Македония”, пише в позицията на опозиционната партия, цитирана от БТА.

Според опозиционната партия “нови обяснения и тълкувания не са нужни и всичко е кристално ясно, самото правителство е наясно, че прокарва български диктат и че българските искания никога няма да изчезнат”, поради което са необходими промени.

От ВМРО-ДПМНЕ определят условието от преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в ЕС, което предвижда вписване на българите в основния закон, като “български диктат” и отказват да гласуват промените в конституцията, за приемането на които са необходими две трети от гласовете в парламента. Без гласовете на опозиционната партия промените не могат да бъдат приети.

Изискването за вписването на българите в македонската конституция е заложено в преговорната рамка на страната и тя не може да започне реални преговори за членство в ЕС, ако не го изпълни.

mediapool.bg