Кламер БГ - Новини: Областният управител на Перник заподозря незаконно отклоняване на питейната вода

Областният управител на Перник заподозря незаконно отклоняване на питейната вода

България

|
Пет, 29 Ноем 2019г. 15:51ч.
Областният управител на Перник заподозря незаконно отклоняване на питейната вода

В деня, в който недоволни от водния режим в Перник поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова, тя обяви, че подозира незаконно отклоняване на питейната вода. В петък сутринта граждани се събраха пред областната управа в града и заплашиха, че по-късно са готови да блокират ключовия за магистрала "Струма" пътен възел "Даскалово", ако Соколова не се оттегли от поста си. Тя се появи пред протестиращите и ги покани в областната управа. Те отказаха, а Соколова се върна и проведе обществен експертен съвет в присъствието на медии.

Обиколка

По време на съвета тя заяви, че през последните 10 дни обикаля с експерти вододайната зона на Перник. Проверките им установили, че питейна вода се отклонява в нарушение към помпена станция.

"Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция", заяви тя. Според нея още на следващия ден било отчетено увеличение във водния дебит към яз. "Студена" – от 44 литра в секунда на 418 литра в секунда.

Соколова не даде повече подробности и само допълни, че веднага ще подаде сигнал до прокуратурата.

"Ако някой си е позволил да отклонява водни запаси в този период на безводие трябва да понесе своята отговорност", заяви тя.

Мистериозното отклоняване на вода се появява на фона на протеста и дебати в Народното събрание как да се овладее водната криза в града, който е на режим от 18 ноември. Оттогава вода се пуска два пъти за по пет часа в денонощието. В някои села обаче ситуацията е по-зле. Там вода има по веднъж на 48 часа.

По-строг режим

Според регионалния министър Петя Аврамова одобреният от пернишкия кмет Станислав Владимиров режим е много мек. Тя обясни, че местното ВиК, чийто началник Иван Витанов загуби поста си заради кризата, е предложило нов вариант – вода да има всеки ден от 15 до 22 часа. Така щели да се намалят загубите по мрежата и повредите на съоръженията. В момента имало много "хидравлични удари" при всяко пускане на водата, а оттам и аварии, обясни Аврамова.

Водният режим дава резултати, каза в отговор Владимиров. Въпреки уверенията му нивото на водата в яз. "Студена" продължава да е критично ниско – при общ обем от над 25 млн. куб. м. във водоема има малко над 4,4 млн. куб. м.

"Нивото на водата е намаляло с 20 000 кубика за денонощието. Притокът ни е 152 л./с, а оттокът ни е 350 л./с. Вчера нямахме никакво намаляване на обема. Онзи ден имахме много малко с 2 000 кубика. Днес е с малко повече. Надявам се с дъждовете през нощта пак да тръгне обратният процес", каза Владимиров, цитиран от "Фокус".

Владайският канал като алтернатива

От 3 декември може да започне пренасочване на вода от Владайския канал към яз. "Студена", обясни регионалният министър. Така ще се осигури допълнителен приток. Дали от това ще има особена полза, не е ясно. Многократно кметът на града заяви, че дебитът на водата оттам е много слаб (15 литра в секунда), за да промени съществено ситуацията. Към момента обаче друг вариант няма. Първата проба на водата в яз. "Диканя" показа заразяване със салмонела. Аврамова обясни, че в момента се чакат резултати от втората проба.

Индустриален режим

В деня на втория протест в Перник, от местното ВиК обявиха, че налагат режим за ползването на водата и от завод "Стомана". От петък металургичното предприятие ще получава вода от 8 до 13 ч. и от 20 до 1 ч.

mediapool.bg