Кламер БГ - Новини: В Източна Украйна се стреля, дипломатите си разменят нападки

В Източна Украйна се стреля, дипломатите си разменят нападки

Свят

|
Нед, 14 Септ 2014г. 17:15ч.
В Източна Украйна се стреля, дипломатите си разменят нападки

Прекратяването на огъня в Украйна отново беше нарушено в неделя край летището на Донецк, на територия, на която действат проруските сепаратисти. Самото летище е под контрола на украинските сили, които вчера съобщиха, че са отблъснали атака на отцепниците. Напрежението между Киев и Москва отново се повишава, предаде Франс прес.

Подписаното на 5 септември прекратяване на огъня между Киев и сепаратистите сложи край на 5-месечните боеве в Източна Украйна, при които загинаха над 2700 души. Въпреки това тази сутрин, както и снощи, край летището в Донецк продължават да се чуват изстрели на тежки оръдия.

"В 9 часа и половина (6.30 часа по Гринуич) ситуацията е напрегната", съобщи на свой ред кметството в Донецк, който е в ръцете на сепаратистите. Според местните власти през нощта не е имало активни бойни действия, но се е чувала спорадична стрелба.

За жителите на много райони край Донецк дните продължават да са белязани от бомбардировки, разрушения и часове, прекарани в убежища.

Западът от своя страна се отнася с недоверие към примирието, което според него е недостатъчно, за да се гарантира траен мир. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова за политическо решение, "основаващо се на принципа на суверенитета на Украйна".

Киев и Западът обвиняват Русия, че играе активна роля в сепаратисткото въстание, изпращайки оръжие и редовни войници.

След налагането на нови санкции, Москва и Киев започнаха нова серия от взаимни обвинения.

Няколко дни преди посещението на украинския президент Петро Порошенко във Вашингтон, Русия обвини САЩ, че подклаждат конфликта в Източна Украйна с чисто стратегически мотиви.

"Вашингтон на няколко пъти е доказвал, че целта му е да утежни тази криза възможно най-много, за да използва Украйна като разменна монета в новия си опит да изолира и отслаби Русия", заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той каза, че радикалните сили в украинската власт, противопоставящи се на диалога със сепаратистите, са получили картбланш от САЩ.

mediapool.bg