Кламер БГ - Новини: Зам.-шефът на граничната полиция се раздели с поста си

Зам.-шефът на граничната полиция се раздели с поста си

България

|
Пет, 26 Авг 2022г. 22:44ч.
Зам.-шефът на граничната полиция се раздели с поста си

Снимка: БГНЕС

Зам.-шефът на граничната полиция е подал оставка в петък. Ден по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев настоя той да се оттегли от поста си. Причината е тежката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Служебната им кола бе ударена от автобус с 47 нелегални мигранти, шофиран от 15-годишен сириец в ранните часове в четвъртък.

Моллов бе назначение на бившия министър Бойко Рашков. След като Демерджиев оглави министерството, в гранична бе направена рокада. От началник Моллов стана заместник, а министърът обясни, че това е направено, за да отговаря само за мигрантския натиск.

На средно ниво

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, заяви по-рано пред бТВ Демердиев. Според него няма данни за полицейски чадър в случая с катастрофиралия в Бургас автобус. Рейсът е бракуван и не би следвало да се движи. На въпрос осигуряван ли е чадър, за да може да се ползва возилото Демерджиев заяви:

"Няма данни да е осигуряван чадър. Предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като ние няма как да наситим всяка улица с полицейски сили. Но има данни, че полцицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата".

Информацията не е от вчера. От две седмици се работи по оперативни данни, обясни Демерджиев. Става дума за служители от средните нива на системата, поясни той.

Можеше да е и по-лошо

Според него двамата загинали полицаи са се опитали да спрат автбоуса така че пътуващите в него да не пострадат. От кадри от инцидента се вижда, че полицейската патрулка блокира входа към кръговото, а рейсът изобщо не прави опит да спре и я удря. Ако бяха сложени шипове на пътя, можеше да се стигне до повече постарадали, заяви той.

"Мигрантите от автобуса са се возили там, където стоят пътниците, не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта, още първият контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, само че автобусът продължава. Качват се полицаите от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след автобуса, подават сигнал на следващите си колеги по трасето", обясни министърът.

Наказание

Заради катастрофата бяха арестувани петима души – трима сирийци със статут у нас и двама българи. Един от чужденците 15-годишен и допреди няколко дни е бил в бежанския център в Харманли. Именно той е шофирал рейса.

Тъй като е непълнолетен, той може да бъде наказан с максимум до 10 години. Минималната присъда е три години.

Освен делото за катастрофата е образувано и второ - за каналджийство. То се води в районната прокуратура в Бургас. По него са обвиняеми тримата сирийци.

Засега обвинение ще бъде повдигнато само на един от арестуваните българи. Вероятно и то ще е за подпомагане на незаконно преминиаващи границата.

Автобусът, с който са превозвани мигрантите, е бракуван и препродаван между две фирми в Хасково и Кърджали. При катастрофата рейсът е бил с нидерландски регистрационни табели, вероятно крадени.

Заради трагедията Демерджиев поиска оставката на зам.-шефа на граничната полиция Деян Моллов. Прокуратурата в Бургас разследва умисъл при катастрофата.

Ограда, но не точно

Оградата по турската граница не е модерно съоръжение, каза още Демерджиев. За строителството й преди години бяха похарчени стотици милиони, а съоръжението бе рекламирано като приоритет от правителството на ГЕРБ и коалиционните им партньори от патриотичните формации. Според Демерджиев обаче то се преодолява със стълба много бързо.

Сред каналджиите освен сирийци има афганистанци, украинци и граждани на Северна Македония, каза още министърът. Ден по-рано той обяви, че започват засилени проверки за такива чужденци. Те ще бъдат или разследвани и съдени, или изгонени, обеща той.

Пресилено

"Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването".

Това заяви пред БНТ пък бившият министър Бойко Рашков. По негово време за ремонта на граничната ограда бяха отпуснати 5 млн. лв. Според Рашков съоръжението е било обновено в цялост, но са изхарчени значително по-малко пари – около 1 млн. лв.

В същото време Демерджиев коментира, че на много места има раститеност, която бута оградата, както и подкопавания. Именно с аргумента за неизрязана растителност преди месеци Рашков поиска средства за ремонт.

Траур

Ден на траур е обявен в област Бургас в памет на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Двамата починаха в четвъртък сутрин след като автобус с 47 незаконни мигранти от Сирия удари патрулката им на кръгово в града. Шофьорът на автобуса бе отказал да спре на при два полицейски поста преди двамата служители от Първо РПУ в града да се включат в преследването и да се опитат да го спрат.

Полицаи от цялата страна почетоха паметта на загиналите си колеги. В 13 ч. те запазиха мълчание за 1 минута и пуснаха сирените на служебните автомобили.

mediapool.bg