Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова: От ИТН само имитираха, нямаха намерение да участват в кабинет

Корнелия Нинова: От ИТН само имитираха, нямаха намерение да участват в кабинет

България

|
Съб, 23 Юли 2022г. 21:39ч.
Корнелия Нинова: От ИТН само имитираха, нямаха намерение да участват в кабинет

Корнелия Нинова и Георги Свиленски, сн. БГНЕС, архив

БСП ще обяви във вторник какво смята да прави с третия мандат за съставянe кабинет, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова пред “Нова нюз“.

“Започвам да мисля, че от “Има такъв народ” изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. Предварително е имало замисъл този мандат да не се състои. ИТН имитираха, има нещо, което ускори тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ. Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат“, коментира Нинова.

Тя посочи,че всеки може да говори в партията си каквото реши, а Христо Иванов ѝ се е обадил, за да се извини.

"Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът и ще го обявим във вторник. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напуснат преговорите. Христо Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че имат истински страх да не се случи борбата с корупцията чрез промяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и решиха да дръпнат ИТН. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име", посочи Нинова.

"Миналата година към нас пак имаше призиви, но те бяха да не връщаме мандата. Никой тогава не заплашваше с кръв, ако не се върне мандата. Всички тогава ни молеха да го задържим и не се замисляха за Конституцията. Сега защо е тази разлика? Заради последните 7 месеца. Разбраха, че няма да има прошка за кражби, задкулисие и корупция. Натискът и агресията сега са безпринципни. Свърши времето когато ГЕРБ и ДПС могат да вземат решения в БСП. След изявлението на Трифонов не е коментиран въпросът докога ще държим мандата“.

По думите ѝ не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов мандат.

"Никой от партньорите не е поставял такова условие. Това, че се върти в разговор на ДБ, не означава, че е вземано решение по този въпрос", категорична бе Нинова. Идопълни, че записът на ДБ не е аргумент за оттегляне от преговорите.

По-рано в събота председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски каза, че няма как БСП да предложат министър-председател в понеделник.

”Ясно сме заявили, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ”Продължаваме промяната“ (ПП). В ситуацията, в която сме от снощи, се съмнявам, че те ще предложат премиер”, коментира Свиленски.

“В сряда, за да започне работа парламентът, трябва да има 121 народни представители, които да се регистрират. Ако няма мнозинство, което да иска да реши тези проблеми, няма абсолютно никакъв смисъл да се задържат нито мандати, нито кандидати за премиери".

Той каза, че от “Демократична България“ (ДБ) и ПП не са поставяли условия дали да има министри от “Има такъв народ“ (ИТН).

"Това беше поводът Слави Трифонов да хвърли за четвърти път държавата в избори. Мога да ви гарантирам, аз съм участвал в абсолютно всички преговори, във всички формати. Такива условия не са поставяни”.

Свиленски добави, че единственото, за което са помолили от ДБ, е, след като бъде подписана програмата от всички политически партии, те да имат възможност да решат дали участват с министри, или да участват само с подкрепа.

Георги Свиленски коментира, че “Продължаваме Промяната“ са поставили две условия, за да има гарантирано антикорупционно мнозинство в този парламент.

“Те виждаха тази гаранция през избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и през приемането на Закона за КПКОНПИ. И затова казаха, че докато не бъде осигурена тази гаранция, няма смисъл да говорим нито за министри, нито за кабинет", обясни още председателят на парламентарната група на “БСП за България“.

mediapool.bg