Кламер БГ - Новини: Бъчварова: Необходимо е военни да се включат в охраната на границата

Бъчварова: Необходимо е военни да се включат в охраната на границата

България

|
Четв, 17 Септ 2015г. 08:32ч.
Бъчварова: Необходимо е военни да се включат в охраната на границата

Необходимо е военни да се включат в охраната на границата, за което в момента се изготвя оперативен план. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова късно в сряда, след като бе изслушана от парламентарната вътрешна комисия по повод бежанската криза в Европа.

Тя уточни, че военните няма да бъдат изпращани наведнъж, а поетапно и съобразно опасностите. Бъчварова обаче отказа да каже за какъв обем от военнослужещи става дума. Председателят на комисията Атанас Атанасов пък призова да не се спекулира с тази тема.

„Европа е изправена пред изключително тежка криза и е в криза, ние сме на югоизточния фланг на Европейския съюз – не считайте, че е спокойно”, предупреди той.

Атанасов заяви, че е доволен от институциите у нас като посочи, че ясно са информирани, а оперативният щаб наблюдава ситуацията 24 часа. Въпреки това Атанасов посочи, че има реален риск от ескалация на напрежението.

„След като се затварят граници по онзи маршрут – Гърция-Македония-Сърбия, има риск да се пренасочат потоците”, каза той.

Относно идеята да се затварят границите той заяви, че такива мерки не са обсъждани. Според него не бива да се стига до там, защото това означава да се спре пътникопотока изцяло. Той добави и че има групи бежанци, в европейската част на Турция, но има много добра координация между българската и турската страна, които работят взаимно.

От своя страна Атанас Мерджанов от БСП заяви, че президентът трябва да се запознае с идеята армията да е по границата и да бъде свикан КСНС по въпроса с бежанците, тъй като това според него няма да бъде проблем за ден-два.

mediapool.bg