Кламер БГ - Новини: Българският военен флот в действие (снимки)

Българският военен флот в действие (снимки)

България

|
Ср, 21 Апр 2021г. 17:59ч.
Българският военен флот в действие (снимки)

Българските военноморски сили провеждат в последните седмици серия учения, в които се разработват различни сценарии за гарантиране на морския суверенитет.

На 16 април завърши командно-щабното учение "Морски щит 2021". Последва учение по откриване и унищожаване на котвени мини, стрелба по въздушна и морска цел.

В момента тактическа група, включваща корвета "Решителни" и корвета "Бодра", провежда първото дивизионно учение за годината.

Част от епизодите на учението са: съвместно плаване, провеждане на съвместни ракетни и артилерийски стрелби, противоподводни бойни упражнения, приемане и предаване на леки товари и поща на ход, учение по медицинска евакуация от борда на кораб с вертолет и ескорт на кораби.

В ход е и тактическо учение "Морска поддръжка 2021", което включва: водолазна работа за осветяване на подводната обстановка, търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини, стрелба по въздушни цели, търсене и спасяване на море.

Българските Военноморски сили продължават да разчитат на стари кораби, но предстои до няколко години да получат и два нови патрулни кораби. България сключи договор с германската фирма "Люрсен", а подизпълнител ще бъде варненската "Делфин". Планът е двата нови патрулни кораби за Военноморските сили да се построят в България.

На дневен ред е и закупуването на подводница втора ръка. Военният флот от години не разполага с подводница, след като извади от въоръжение последната поради напредналата ѝ възраст.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

В момента има силно напрежение в региона, след като Русия засили военното си присъствие около Украйна.

mediapool.bg