Кламер БГ - Новини: Българските евродепутати с най-малко странични доходи сред членовете на ЕП

Българските евродепутати с най-малко странични доходи сред членовете на ЕП

Европа

|
Вт, 10 Юли 2018г. 16:42ч.
Българските евродепутати с най-малко странични доходи сред членовете на ЕП

Българските евродепутати са членовете на Европейския парламент, които са декларирали най-малко доходи от дейност различна от работата им в Брюксел. Това се казва в годишния доклад на $Трансперънси интернешенъл“ за приходите от частна дейност на евродепутатите.

Почти две трети от белгийските евродепутати са декларирали приходи от външна дейност в сегашния си мандат, докато едва 6% от българските представители в институцията казват, че печелят пари извън дейността си в Европарламента, с което се нареждат на последно място по този показател. Преди българските представители са колегите им от Словакия (8%) и Ирландия (9%), съобщава във вторник $Дневник“.

Според проучването евроскептичните членове на институцията печелят най-много от частни дейности и от втора работа, с което се превръщат в най-високоплатените служители там, посочва "Ройтерс".

Един от тях (на шесто място) е Найджъл Фараж от Партията за независимостта на Обединеното кралство, който бе сред водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Миналата година той е печелил 30 хил. евро на месец от радио- и телевизионна дейност.

Почти една трета от всички 751 членове на Европарламента декларират приходи от частни дейности извън месечната си заплата от 8400 евро и надбавките от 4 хил. евро, се казва в доклада.

Делът на евродепутатите с втора работа е най-висок сред евроскептиците, като повече от половината от всички 35 членове на групата "Европа на нациите и свободата" декларират доходи от извънпарламентарни дейности. Депутатите от тази група, която е доминирана от партията на Марин льо Пен, са освен това средно най-добре платените по отношение на втората си работа, с над 100 хил. евро минимални допълнителни приходи всеки.

Депутатите от Европа на свободата и пряката демокрация, на която е член и Партията за независимостта на Обединеното кралство, са трети по печалби от втора работа в класацията, направена от "Трансперънси интернешънъл", след колегите им от Европейската народна партия, която е най-голямата в Европарламента.

Депутатът, който печели най-много от извънпарламентарни дейности, е италианецът Ренато Сору от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той е основател на компанията за интернет услуги "Тискали", една от най-големите в Италия.

Докато някои евродепутати бяха богати преди избирането им, други са забогатели по време на мандата си.

Начело на списъка на тези, които са увеличили най-много частните си печалби, е депутатът от Европейската народна партия Антанас Гуога (литовски бизнесмен и играч на покер), който е увеличил страничните си приходи от нула през 2014 г. до почти 250 хил. евро месечно тази година. Той коментира пред "Ройтерс", че е възможно по погрешка да е декларирал едни и същи печалби два пъти и че частните му доходи може да са по-ниски. По думите му, откакто е бил избран, те са намалели.

mediapool.bg