Кламер БГ - Новини: Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

България

|
Четв, 16 Юни 2022г. 14:45ч.
Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

Над 60 български учени излязоха с обръщение-подписка до министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването проф. Асена Сербезова с апел за преустановяване на обучението по хомеопатия в българските професионални гимназии. Писмото е подкрепено от ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков и водещи имена в медицината и други области като акад. Богдан Петрунов, акад. Драга Тончева, акад. Григор Горчев, акад. Иван Миланов, чл. кор. Асен Гудев и др.

В писмото си те настояват през 2022 г. да не се приемат ученици в специалност "Технология на хомеопатичните и фитопродукти".

"Научихме съвсем наскоро, че оставайки неизвестно за българската научна общност, както и за здравомислещите и отговорни за образованието хора, вече повече от 10 години в средното професионално образование у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия", се посочва в писмото.

"Нашата младеж да бъде обучавана на една напълно антинаучна и лъжлива теория и практика, изобличена от световната медицина, химия, физика и биология, е категорично недопустимо", смятат учените.

Те посочват, че в България производство на хомеопатични препарати практически никога не е имало и няма да има, защото пазарът на тези препарати "отдавна е монополизиран от две големи европейски хомеопатични компании-производителки".

"Поради това професионална реализация на завършилите ПГ в частта "Хомеопатични технологии" у нас не може да има и посветеното на това занимание време е не само загуба на учебно време, но е и много вредно за формирането на научно обосновано мислене и професионални качества на учениците", се казва в писмото.

"Уважаеми министри, разбираме, че продължаването на този вид антинаучно "обучение" в професионалните гимназии е изцяло в прерогативите на Вашите министерства. Много се надяваме, че ще вземете бързи и решителни мерки това срамно явление да бъде изтрито от средното образование в България, а професионалните гимназии да не обявяват нов прием на ученици през 2022 г. по специалността "Технология на хомеопатичните и фитопродукти",а само по "Технология на фитопродуктите", призовават учените.

С пълния текст на писмото можете да се запознаете ТУК

mediapool.bg