Кламер БГ - Новини: Стигнали ли са български самолети Су-25 до Украйна? (Обновена)

Стигнали ли са български самолети Су-25 до Украйна? (Обновена)

България

|
Пон, 16 Ян 2023г. 19:26ч.
Стигнали ли са български самолети Су-25 до Украйна? (Обновена)

Су- 25, сн. БГНЕС

Министерството на отбраната не е продавалo или предоставялo на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна. Това посочиха от българското военно министерство, след като авторитетното издание "Блумбърг" съобщи, че 14 български самолета Су-25 са достигнали до Украйна.

Публикацията на Bloomberg се позовава на нидерландски уебсайт за анализ на отбраната, както и на съобщения от съюзниците на Украйна. Подобна информация бе излязла и миналата година в полско издание, но впоследствие не бе потвърдена.

Според "Блумбърг" общо 14 самолета Су-25 са били закупени от други страни членки на НАТО, които впоследствие са ги доставили в Украйна.

Служебният външен министър Николай Милков също каза, че не разполага с подобна информация.

Официалната позиция на МО се отнася само за действия от страна на военното министерство.

С колко самолети разполага България?

България в момента разполага само със седем ремонтирани щурмовици Су-25, след като една машина се разби през септември миналата година.

По информация на Mediapool и в момента в авиобазата "Безмер" са дислоцирани самолети Су-25.

България разполагаше с 8 модернизирани щурмовици Су-25, след като бяха ремонтирани от беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод".

Договорът бе на стойност около 80 млн. лева и се смяташе за един от успешните проекти за ремонт на старото съветско въоръжение в армията.

Освен тези Су-25 страната ни разполага с още 6 неремонтирани самолети.

Така излиза, че България разполага с общо 13 изтребителя, ако не е продала някой от тях.

България продължава да води преговори за заместващи способности

Подобна информация излезе още през май-миналата година в полско издание, но впоследствие се изясни, че българските самолети още са у нас.

Служебното военно министерство неколкократно каза, че България няма да помогне с тежка техника на Украйна заради липсата на способности за нашата армия.

Киев има остра нужда от МиГ 29, Су-25 и зенитни комплекси C-300.

И в момента България води преговори със съюзниците в НАТО за заместващи способности, които евентуално могат да осигурят възможности за по-сериозна българска помощ от Украйна.

mediapool.bg