Кламер БГ - Новини: Човек на "Атака" оглави Търговския регистър

Човек на "Атака" оглави Търговския регистър

България

|
Пон, 20 Авг 2018г. 14:33ч.
Човек на "Атака" оглави Търговския регистър

Габриела Козарева е новата шефка на Агенцията по вписванията. Тя ще трябва да се оправя с безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължава повече от десет дни. Заповедта е на правосъдния министър Цецка Цачева. Козарева ще замести на позицията подалата оставка в петък Зорница Даскалова, която беше свързвана с Делян Пеевски. Интересното е, че такава връзка може да се открие и в политическия кръг около Габриела Козарева.

Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 година. Тя първо е назначена за директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с имотите на спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака".

През февруари тази година Козарева е назначена от икономическия министър Емил Караниколов за шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Емил Караниколов също е назначение на "Атака", но е свързван с икономическите интереси на ДПС и Делян Пеевски. Преди да стане министър Караниколов бе дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по приватизацията, като след негов подпис се осъществиха сделките за "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна и за ИПК "Родина". Министърът отрича да има връзка с Пеевски и казва, че е назначен за министър в качеството на експерт.

Габриела Козарева на свой ред има над десетгодишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право, се казва в официалното съобщение на Министерството на правосъдието. Тя е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния административен съд.

Козерева има опит и като консултант на компании, работещи в областта на инфраструктурното строителство, недвижимите имоти, инвестиционното финансиране и др., както и като директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена индустрия Сърбия Петрол" - дъщерно дружество на "ГазпромНефт".

Незабавна оставка на Цачева

Междувременно гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" настоя в понеделник за "незабавна оставка на изненадания" от срива на Търговския регистър правосъден министър Цецка Цачева. Тя е обвинена за това, че не е контролира как са инвестирани милиони левове в надграждането на системата за вписванията.

"Правосъдие за всеки" коментира, че ако до сряда Търговският регистър още не е тръгнал, президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

"Това вече е проблем, засягащ пряко националната сигурност. В този случай ще сезираме и прокуратурата с всички въпроси, които вече имаме по темата за осъществени длъжностни престъпления", казва организацията и призовава за пълна оценка за аварията в регистъра, извършена от независими експерти.

Гражданската организация напомня, че обществото досега не е чуло нито едно смислено обяснение за срива на регистъра.

"Накрая премиерът реши да успокои обществото с една оставка - на злополучния шеф на Агенцията по вписванията (Зорница Даскалова). Министърът на правосъдието промълви за някаква отговорност, ама чужда, чак седмица след началото на кризата", се казва в отвореното писмо на "Правосъдие за всеки". В него се настоява премиерът да поеме личен ангажимент за възможно най-бързото стартиране на системата.

"Управленското мълчание по тези въпроси ни убеждава, че основната причина зад срива на Търговския регистър е надпартийна, прозаична и може да се обобщи с една дума: "пълно безхаберие". Не ни се иска да мислим, че причината може да е и друга и да касае умишлен опит за унищожаване или манипулиране на данни, с цел прикриване на определени известни имена, особени залози или апетитни сделки! Ако това е така, то вече нямаме държава, а управляваща мафия", коментира "Правосъдие за всеки".

mediapool.bg