Кламер БГ - Новини: Четирима ще получат обвинения за катастрофата, погубила Милен Цветков

Четирима ще получат обвинения за катастрофата, погубила Милен Цветков

България

|
Вт, 21 Апр 2020г. 19:35ч.
Четирима ще получат обвинения за катастрофата, погубила Милен Цветков

Общо четирима души ще получат обвиняения след катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Освен шофьорът на колата – 22-годишният Кристиян Николов – обвиняема е и майка му Десислава Николова. Двамата му спътници – синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги и момиче, пътувало в колата, също ще бъдат привлечени към отговорност.

Не глоба, а обвинение за майката на шофьора

Николова вече е обвиняема за това, че е предоставила на сина си автомобил Audi Q7, собственост на управляваното от нея търговско дружество, въпреки че Кристиан е бил под въздействие на наркотични вещества.

Прокуратурата посочва, че такава забрана има в Закона за движението по пътищата. Нарушението се наказва с глоба. В този случай обаче от държавното обвинение твърдят, че има извършено престъпление.

След 24 часа в ареста, тя е освободена срещу 100 хил. лв. гаранция. Пред медиите тя запази мълчание, но при задържането й каза, че не е давала на сина си ключовете от джипа. Десислава Николова е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник на бизнесмена Миню Стайков, който е в ареста повече от година.

Джипът, с който Кристиан Николов връхлетя на червен светофар колата на Милен Цветков, е собственост на управляваната от нея фирма. След катастрофата Икономическа полиция започна проверка на произхода на средствата, с които е закупен автомобилът.

На депутатския син Иванов и пътувалото в колата момиче ще бъдат повдигнати обвинения за "затаяване на истина", съобщиха от прокуратурата. Материалите срещу тях са отделени в друго дело и ще бъдат изпратени на районната прокуратура в София.

В сряда Софийският градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста Кристиан Николов, обвинен за причиняване на катастрофата.

Междувременно в социалните мрежи се появи видео от катастрофата. От записа става ясно, че шофьорът на джипа не е направил никакъв опит да спре преди удара. На косъм се разминават няколко пешеходци, които в същия момент пресичат платното.

Не сме закъснели. "Буквално пред "Пирогов" е издъхнал"

Екипът на Спешна помощ, реагирал на сигнала за катастрофата, не се е забавил, обяви директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев. Според него линейката е пристигнала на място за пет минути. Заварили са Цветков в кома. Той е лежал на тротара, а група хора са му оказвали първа помощ. Според Гелев те са му правили дишане уста в уста. Спешните медици са започнали сърдечен масаж и обдишване. После му е поставена шина и е качен в линейката. Там са правени няколко неуспешни опита за интубация. Лекарите не успели, защото в дихателните му пътища имало много кръв. Не са успели и да му поставят медикамент венозно, затова е сложен мускулно. Линейката е тръгнала към "Пирогов".

Въпреки усилията на лекарите Цветков е починал. "Буквално пред вратата на "Пирогов" е издъхнал", заяви Гелев. Според него медиците не са разпознали журналиста заради травмите.

"На практика травмите са го променили до неузнаваемост, тъй като всички, включително и екипът, познават Милен Цветков, биха го разпознали", каза Гелев.

Шефът на столичната спешна помощ обясни, че и той, и всичките му колеги били възмутени от твърденията, че медиците са закъснели или не са си свършили работата.

"Аз мисля, че е крайно време да се престане с такава сатанизация на екипите на Спешна помощ - дали е дошла линейката навреме, дали е направила каквото трябва, или не е е направила", заяви той.

По-рано през деня очевидец на катастрофата разказа пред бТВ, че му се е сторило, че линейката се е забавила "цяла вечност".

"Да, той много правилно го каза, стори ми се вечност. Винаги, когато има такъв случай, тези, които чакат, колкото и да чакат, минутата е над час. Просто така го възприемат хората", заяви Гелев.

mediapool.bg