Кламер БГ - Новини: Цветанов лобира в САЩ за среща Борисов-Тръмп в началото на 2019 година

Цветанов лобира в САЩ за среща Борисов-Тръмп в началото на 2019 година

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 13:41ч.
Цветанов лобира в САЩ за среща Борисов-Тръмп в началото на 2019 година

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Срещата се проведе в Белия дом и продължи повече от час над предвиденото, като са били обсъдени широк кръг от въпроси на регионалната сигурност - ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, резултатите от приключилото българско европредседателство, проектите за модернизация на армията ни.

Цветанов е заявил, че прекрасна възможност за обмен на мнения би била бъдеща среща между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в началото на 2019 година, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Цветанов е представил резултатите от приключилото българско председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритета, която България отдава на евроатлантическата перспектива пред държавите от Западните Балкани.

Било е постигнато съгласие, че евроатлантическата перспектива пред тези държави е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона.

“Подобряването на средата за сигурност в региона на Балканите ще има благотворно влияние върху двустранните и многостранните отношения в района. В контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия“, е коментирано още на срещата.

Цветанов е информирал, че в момента България е в заключителния етап на избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета - Ф-16, Грипен и Юрофайтър, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.

Подчертана е била също голямата важност за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната. От тази гледна точка е важно осъществяването на газовия хъб "Балкан", но също така и интерконекторната връзка за втечнен газ с Гърция.

Диверсифицирането на енергийните доставки ще допринесе за повече възможности за доставки и повече сигурност в региона. Именно в тази връзка България изследва всички възможности, е подчертал Цветанов.

Той е запознал Фиона Хил с важността, която имат предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент за трансатлантическите отношения. Недопускането на дезинформация и доминация на фалшивите новини в предизборната кампания е от решаващо значение за крайния резултат. Важно условие за бъдещето на трансатлантическите отношения е затвърждаването на статута на системните партии в Европарламента и недопускането на популистките партии да имат предимство при определяне на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години, е заявил Цветанов.

mediapool.bg