Кламер БГ - Новини: ЦИК показа как ще изглеждат на бюлетините в София

ЦИК показа как ще изглеждат на бюлетините в София

България

|
Четв, 03 Окт 2019г. 17:39ч.
ЦИК показа как ще изглеждат на бюлетините в София

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на бюлетините за предстоящия местен вот в София. Най-дълга и най-широка е листата за избор на общински съветници.

"Бюлетината за общинските съветници в София съдържа 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които са регистрирани. В дясната част имаме кръгчетата с номерата за преференциите на кандидатите. С измененията в изборния кодекс те вече са с трицифрено число от 101 до 161. В края на бюлетините има и квадратчето "Не подкрепям никого". В долния десен край ще бъде изписан фабричният номер на бюлетината. Този път ще се откъсва целият долен край на бюлетината, а не ъгълче от нея", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БГНЕС.

Столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

Бюлетините за цялата страна са еднотипни. При тези за кмет, независимо дали на община, кметство или район, от лявата страна са имената на партиите и коалициите, в средата са номерата им в бюлетината, а от дясната са имената на кандидатите.

За първия тур на местните избори в страната ще са необходими над 19 млн. бюлетини, които струват около 5 млн. лв. Андреев добави, че в столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

От началото на септември до днес са постъпили общо 91 жалби, от които 13 са срещу съставите на общинските избирателни комисии и 78 свързани с регистрацията на кандидати.

По всички тях ЦИК и ОИК са се произнесли с изключение на две висящи жалби, които са в съда. Едната е свързана с решението на ЦИК, който определи три приемателни пункта за прием на книжата.

8 кандидати с чуждо гражданство ще се борят да спечелят доверието на гласоподавателите в Царево, Варна, В. Търново и на други места.

Засега са регистрирани и три сдружения, които ще осъществяват наблюдение на изборите. Това са Асоциация „Прозрачност без граници“, сдружение „Младежи за Балканите“ и сдружение „Федерация на независимите студентски дружества“. Сега е моментът социологическите агенции, които искат да правят екзит пол в деня на изборите да се регистрират. Срокът е до 19 октомври.

mediapool.bg