Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Ключът за новото правителство не е аритметиката, а консенсусът за реформа

Христо Иванов: Ключът за новото правителство не е аритметиката, а консенсусът за реформа

България

|
Нед, 11 Юли 2021г. 21:13ч.
Христо Иванов: Ключът за новото правителство не е аритметиката, а консенсусът за реформа

Христо Иванов: Ключът за новото правителство не е аритметиката, а консенсусът за реформа

"Демократична България" показва трайна тенденция и тренд нагоре, заяви Антоанета Цонева в първи коментар след първите оповестени екзит полове. Обединението повишава с поне четири -пет пункта изборния си резултат в сравнение с вота от април и дори има шанс да се изравни или да задмине БСП и да се класира като трета политическа сила.

"Ние ще работим за това да се състави кабинет, но не какъв да е кабинет, а кабинет, който наистина има волята, амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация в България", заяви по-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Няма консултации в "Има такъв народ" в момента. Най-нормалното е след като излязат окончателните резултати, да започнат разговори за политики и формиране на кабинет. Ние сме отворени за разговор и той ще се случи, след като станат ясни окончателните резултати за разпределяне на силите", заяви още Антоанета Цонева пред БНТ.

Ключът към новото правителство не е в аритметиката, а в легитимирането му с консенсус за дълбока реформа в правосъдието и конституционни промени, каза Христо Иванов пред бТВ. След студения душ от избирателите, които се въздържаха от масово участие в предсрочния вот, да си дадем сметка, че ни предстои много работа – обединение около общи идеи и тогава аритметичните числа ще могат по-лесно да се намерят, допълни той.

В Нова тв на въпрос дали евентуално би станал премиер, ако се стигне до подобно предложение, Христо Иванов отговори:

"Отговорност мога да поема всякаква. Но истината е, че в тази ситуация е много вероятно да трябва да търсим формули, които са по-близо до програмни и експертни фигури. Ще трябва да отчетем, че в служебното правителство има и фигури, които се справят доста добре. Тоест ще трябва да обсъдим една много широка палитра от възможни формули, в рамките на които да се търси премиерската фигура".

Той отказа да даде конкретен пример за хора от служебния кабинет с думите: "Пример на този етап няма да давам. Достатъчно очевиден е примерът, защото мисля, че е рано на този етап да се говори с имена". Иванов отказа да коментира и неофициалната информация, че "Има такъв народ" обмислят премиер да е Николай Василев.

"Независимо как ще завърши фотофинишът, защото не са взети гласовете от чужбина, се доближаваме до третото място и сме реалистичен претендент и това ни включва в кръга от партии, които могат да очакват връчване на мандата. Това говори за дълбоко преструктуриране на политическия живот", коментира Христо Иванов пред бТВ.

Той обясни успеха на коалицията с това, че е заложила на силна кампания и вътрешна конкуренция: "Призовавахме хората да гласуват с преференция, нашите хора излязоха със своята физиономия. Показахме, че можем да сме силен екип от лидери и хора, които могат да се състезават с идеите си".

"Резултатът е, че започва да се формира силна незаобиколима център- дясно формация и ако успеем да удържим тези позиции, защото сме получили на кредит това доверие, и работейки на база този резултат в екипност и единство, ще се появи силен гарант за принадлежността на България към евроанлантическите цели", каза Христо Иванов.

Според него има няколко възможни фактора за ниската избирателна активност: "Хората може би решиха, че ГЕРБ вече са отстранени от властта и най-голямата мотивация спадна. Но и всички ние като политически формации трябва да си дадем сметка, че арогантността спрямо избирателите – да няма кампания сред хората, да е само във Фейсбук, има отражение. Има разлика да се снимаш с последователи в аранжирана обстановка и да се явяваш в медийни студиа, където ти се задават професионални въпроси"..

mediapool.bg