Кламер БГ - Новини: Хиляди евреи се стекоха в Украйна да празнуват еврейската Нова година

Хиляди евреи се стекоха в Украйна да празнуват еврейската Нова година

България

|
Съб, 16 Септ 2023г. 13:17ч.
Хиляди евреи се стекоха в Украйна да празнуват еврейската Нова година

Архивни кадри, снимка ЕПА/БГНЕС

Над 32 хиляди евреи пътуваха от Израел до украинския град Уман, за да отпразнуват еврейската Нова година, съобщи hromadske.ua, цитиран от “Сега“

Празникът Рош ха-Шана е еврейската Нова година, който се смята за един най-важните празници в юдаизма. Тойсе празнува два дни през новолунието в есенния месец тишрей, който според еврейския календар сепада през септември и октомври.

Вярващите посещават украинският град Уман, защото там е гробът на равина Нахман, който е основател на брацлавския хасидизъм.

Евреите-хасиди смятат за свой дълг поне веднъж да се поклонят на гроба на Нахман. Поверието е, че ако посрещнат Нова година в Уман, идната година ще е щастлива за тях. Заради сигурността им в Уман има дори израелска полиция, съобщава "Медуза".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху опита да разубеди вярващите да не пътуват в Украйна заради войната, допълва изданието.

Преди Втората световна война евреите в Украйна представвляват над 5% от населението. През миналата година израелският вестник The Jerusalem Post обяви украинския президент Володимир Зеленски за най-влиятелния евреин в света, подчертавайки еврейския му произход.

mediapool.bg