Кламер БГ - Новини: Фандъкова за Цветанов: Щях да си тръгна от важните управленски позиции

Фандъкова за Цветанов: Щях да си тръгна от важните управленски позиции

България

|
Нед, 07 Апр 2019г. 13:27ч.
Фандъкова за Цветанов: Щях да си тръгна от важните управленски позиции

"Апартаментгейт" се отрази тежко на ГЕРБ. Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: "Отвратихме хората". За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Хората вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. Всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност”.

Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира скандала с имотите на властта пред Нова телевизия.

Градоначалникът подчерта, че управниците трябва да казват истината и да отговарят на въпросите на народа, дори когато това е трудно. Фандъкова бе категорична, че в момента се вълнува повече от възстановяването на доверието, отколкото от това как е тръгнал скандалът. "Има много интереси и много сценаристи", каза още столичният кмет.

"Мисля, че г-н Цветанов постъпи правилно като подаде оставка от важните политически позиции. Мисля, че това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората и реакцията беше малко закъсняла", коментира Фандъкова. Тя допусна, че причините Цветанов да остане в ГЕРБ са наближаващите евроизбори.

"Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали бих постъпила така, аз ще ви кажа: "Не". Щях да си тръгна от важните управленски позиции", каза още градоначалникът.

Тя коментира и темата със строителството на небостъргача "Златен век" и sms-ите, които главният архитект на София Здравко Здравко твърди, че е получавал от строителя – фирма "Артекс".

"Главният архитект, особено в големия град, е фигура, която е подложена на натиск отвсякъде – от инвеститори, от граждани, от всички, които имат позиция по дадена тема. Но той е показал, че действа последователно и докато работи така, аз ще стоя зад него", заяви Фандъкова. И отрече самата тя да е била обект на натиск в качеството си на кмет.

"Никога не съм водила разговори за апартаменти. Аз си имам жилище и то ми е достатъчно – живея в апартамент, който е построен като обезщетения на наследствен терен в кв. "Манастирски ливади" – един от кварталите с недобра инфраструктура", добави Фандъкова.

А дали ще се кандидатира за четвърти мандат, все още не била решила. "Трябва да видя резултатите от моята работа. Не съм от "мокетните" политици. Моите обувки по-често са прашни. Приемам позицията си най-вече като голяма отговорност", каза Фандъкова. И увери, че ще направи всичко възможно, когато проектът за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" бъде завършен, "това да стане една достойна за центъра на София улица".

mediapool.bg