Кламер БГ - Новини: Управляващите са благодарни за хубавите думи от Брюксел

Управляващите са благодарни за хубавите думи от Брюксел

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 18:56ч.
Управляващите са благодарни за хубавите думи от Брюксел

Управляващите реагираха с благодарност за положителния доклад на Европейската комисия. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева благодари изрично на "ЕК и комисарите, работили по този доклад". Правосъдният министър Цецка Цачева каза, че Брюксел е забелязал "необратимостта" на реформите в страната. Вътрешният министър Младен Маринов се присъедини към благодарностите и похвали работата на Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност.

"Искам да благодаря на ЕК и комисарите, които са работили по този доклад. Считам, че той наистина отразява обективно стремежа на всички институции, отговорни са провеждане на реформа в правосъдната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие", каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя посочи, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта ЕК констатира за изключително положително явление новото "всеобхватно антикорупционно законодателство".

В реакцията по темата правосъдното министерство подчертава, че за първи път ЕК констатира, че три от показателите по доклада са "условно затворени".

"Европейската комисия е убедена, че България, ако продължи сегашната положителна тенденция, ще може да изпълни всички останали препоръки и по този начин показателите за напредък. Това ще даде възможност наблюдението да бъде приключено преди края на мандата на Комисията – в съответствие с ориентацията, дадена на президента Жан-Клод Юнкер в началото на неговия мандат", допълва правосъдното министерство и обещава да продължава решително реформата.

Вътрешният министър Младен Маринов главно благодари и похвали прокуратурата за работата й по делата на организираната престъпност и корупцията.

Все пак министрите отчетоха, че Брюксел очаква присъди по корупционни дела.

"Оценките са позитивни в няколко последователни доклада, което дава визия, че работим в правилната посока. Независимо от положителните оценки - това ни кара да сме още по-отговорни, продължаваме работа", каза Маринов.

От прокуратурата определиха като "силно удовлетворяваща" оценката за напредъка на страната ни по някои от показателите.

"Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на прокуратурата. Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на прокуратурата", заявяват от държавното обвинение.

Оттам декларират, че ще продължат действията си "за пълното изпълнение на препоръките", което е постижимо "единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции".

Очаквано БСП не сподели благодарностите на управляващите към Брюксел.

"Механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителство остават“, каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

"Председателят Юнкер е обещал, че ще завърши механизма преди края на неговия мандат. това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото важно е дали са изпълнени препоръките, а не доколко ще се изпълни някоя политическа заявка", каза Зарков.

"Докладът ще приключи - хубаво. Но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм е въпросът. На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и останалите страни-членки, а и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд т.е. правосъдие и справедливост“, каза депутатътт от БСП.

Той обърна внимание на констатацията на ЕК, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично.

mediapool.bg