Кламер БГ - Новини: Управителят на здравната каса Камен Плочев се оттегля от поста

Управителят на здравната каса Камен Плочев се оттегля от поста

България

|
Ср, 30 Май 2018г. 13:30ч.
Управителят на здравната каса Камен Плочев се оттегля от поста

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил с писмо Надзорния съвет на институцията, че не може да продъжли да изпълнява функциите си поради здравословни причини най-малко още месец, поради което трябва да бъде взето решение дали да бъде предсрочно освободен, каквато опция дава законът. Предстои Надзорният съвет да обсъди писмото и да бъде внесено искане за предсрочно прекратяване на мандата на Плочев от Народното събрание.

Той е в болнични от февруари тази година след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание без да спази процедурите.

Сега Плочев е избрал да не си депозира оставката директно в Нардоното събрание, което избира и назначава управителите на институцията, а се позовава на текст от Закона за здравното осигуряване, който допуска предсрочно прекратяване на правомощията при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок, по-дълъг от три месеца.

В писмото си Плочев изрично посочва, че не подава оставка, защото счита, че "не е нарушил закон или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията".

"Не съм подал оставка, а съм уведомил Надзорния съвет, че моят отпуск по болест ще продължи повече от три месеца, което по закон е възможност да бъда освободен от поста", коментира пред БТА Плочев. Той допълни, че преди няколко дни е бил опериран, а има и съпътстващо заболяване.

От касата съобщиха, че Надзорният съвет все още не се е събирал, за да обсъди писмото на Плочев и не е ясно дали се очаква заседание по-късно днес.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова потвърди пред Mediapool, че депозирана оставка от страна на Плочев в деловодството на Народното събрание няма, но при хипотезата, че той не може да изпълнява задълженията си по-дълго от 3 месеца, Надзорният съвет трябва да информира парламента и законът позволява предсрочното му освобождаване.

Дариткова каза още, че тя лично и комисията по здравеопазване не са имали разговори относно бъдещото оттегляне на Плочев.

Тя допълни, че към момента в ГЕРБ не са водени разговори за нов титуляр на поста.

Възможно е постът да бъде поет от сегашния подуправител на институцията д-р Йорданка Пенкова, която дълги години преди това оглавяваше здравната каса в Шумен. Тя беше кризисно назначена на поста

през февруари тази година, когато след излизането на Плочев в болнични, институцията остана без оперативно ръководство, което да разписва документи - точно преди подписването на новия рамков договор с новите правила за работи и цени на медицинските услуги.

Пенкова обаче има спорни моменти в биографията си, тъй като има влязло в сила наказателно постановление за това, че като директор на касата в Шумен е сключила договор с частната клиника на баща си и сестра си.

При встъпването си в длъжност тя е обяснила пред Надзорния съвет, че е попаднала в тази ситуация по "недоглеждане", била е посъветвана грешно и не е декларирала конфликта на интереси.

mediapool.bg