Кламер БГ - Новини: След скандала тромавата процедура за детските лекарства в НЗОК ще бъде облекчена

След скандала тромавата процедура за детските лекарства в НЗОК ще бъде облекчена

България

|
Четв, 20 Юни 2019г. 17:42ч.
След скандала тромавата процедура за детските лекарства в НЗОК ще бъде облекчена

Тромавата процедура за финансиране на детските лекарства след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в НЗОК е в процес на облекчаване. Въпреки че е бавна и отнема време, тя по никакъв начин не засяга лечебния процес и децата получават адекватно и навременно лечение с неразрешените у нас медикаменти. Това увериха в четвъртък на изслушване в парламентарната здравна комисия управителят на НЗОК, здравния министър и лекари от болницата “Царица Йоанна“-ИСУЛ. Те отговаряха на въпроси от депутати заради скандала със забавеното плащане на лекарства за лечението на шестгодишното дете със Синдрома на Даун, което се лекуваше от левкемия и в последствие почина.

Тромавата административна процедура и продължителна кореспонденция между НЗОК и болницата относно плащането на вече приложените лекарства постави под въпрос създадена ли е изобщо адекватна процедура, по която НЗОК като приемник на детския фонд да плаща на болниците.

В четвъртък от болницата, министерството и НЗОК признаха, че процедурата действително е сложна и се търси нейното облекчаване, но то все още не е факт. Не стана ясно защо облекчената процедура не е била измислена и приведена в действие преди прехвърлянето на детския фонд в НЗОК, а едва сега – почти 3 месеца по-късно, когато вече дава проблеми.

В момента се работи по вариант болниците да дават заявки за необходимите лекарства за по-продължителен период на база на анализ на преминалите болни, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Заместничката му Жени Начева допълни, че така лекарствата ще се заявяват и плащат за по-продължителен период от време, а не за всеки отделен случай.

И в момента обаче е създадена организация така че болницата да започне лечението на детето още при подаването на документите от родителите в НЗОК и не се чака специално разрешение, обясни директорът на детската онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов.

За случая на шестгодишната Мария той посочи, че не е пропуснат нито един етап от лечението й и лекарства не са липсвали в нито един момент, а забавяне е имало само в административните процедури, което е накарало болницата да представи фактура на семейството и да се ползват пари от дарителската сметка за лечение в Германия.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев също коментира, че между издаването на заповед от него за плащането на лекарствата и провеждането на лечението на детето няма никаква връзка и едното не пречи на другото. Той заяви обаче, че няма да подписва документи при наличието на непълна документация и се придържа към нормативните документи.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който също е онкохематолог, призова за да не се поставят повече колегите му в подобна ситуация да представят фактури на съсипаните родители на болни деца и процедурата да се опрости и облекчи максимално. Той посочи, че фактът, че кореспонденцията между НЗОК и болницата за случая на Мария е траял от 25 април до 19 юни е показателен, че процедурата е тромава и проблемна.

По-рано от болницата отхвърлиха обвиненията на НЗОК отпреди ден, че лечебното заведение носи вина за забавянето на процедурата, тъй като не е предоставило всички искани документи.

От думите на министър Ананиев се разбра, че причината за забавянето в плащането е, че касата е искала от болницата документ за цената на приложеното на Мария лекарство, а точно в момента (след прекратяването на нейното лечение заради влошеното й състояние) продуктът е липсвал в болничната аптека и болницата не е можела да предостави цена, но след като се е получило я е представила.

По този повод Михайлов коментира, че е недопустимо болниците да бъдат оставени сами да се оправят с проблема с все по-често изчезващите от българския пазар заради ниските им цени животоспасяващи лекарства, използвани в ежедневната практика на болниците.

Болниците са безсилни пред дистрибуторите, коментира той и призова с тяхната доставка да се заемат МЗ или НЗОК.

mediapool.bg