Кламер БГ - Новини: Унищожителна градушка удари Червен бряг

Унищожителна градушка удари Червен бряг

България

|
Пет, 02 Юли 2021г. 13:03ч.
Унищожителна градушка удари Червен бряг

Унищожителна градушка удари Червен бряг

Градушка с големината на юмрук удари Червен бряг в четвъртък вечерта. Пострадала е основно централната градска, щети има и в околните села.

Изпочупени са стотици коли, прозорци, прокриви, изолация, клони на дървета, на места е унищожена селскостопанската продукция.

"Сега събираме информация от околните села, но градушката силно удари градската част на общината, точно върху града, доста от сградите и личното имущество на хората, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Доста сериозни щети. В момента има сериозна тишина, защото всеки си оценява щетите, личните и обществени", заяви пред БНР кметът Цветан Костадинов.

По думите му няма информация за пострадали хората. Щетите върху имуществото обаче са доста сериозни. Според Костадинов градушката е продължила между 15 минути и половина час.

Снимка: бТВ

"Падайки късове, колкото юмрук, смятайте какви са пораженията. Сериозни ще бъдат върху личното имущество и обществените сгради", заяви той.

Кметът е свикал местната комисия по бедствия и аварии. Общината обяви и телефонни линии, на които да се подават сигнали за нанесени щети.

"Ще направим необходимото да започнат огледите, но то е толкова масово явление, че ще бъде поетапно", заяви Костадинов.

Силна буря с дъжд в Разград

През цялата нощ екипи на пожарната служба и общинското предприятие "Паркстрой" работиха за отстраняване последствията от силната буря, придружена с дъжд в Разград, съобщиха от общинската администрация.

Повече от 30 сигнала са получени в общината за инциденти вследствие на бурята, разразила се през нощта. Преобладаващата част са за паднали дървета и големи клони. До полунощ повечето от тях, които са в участъци с интензивно движение, са отстранени.

В района на областния град трудно проходим заради наводненото шосе остава само един пътен участък - по пътя за местността Пчелина, след комплекс "Делфина".

От силната буря и дъжда е нарушена пътната настилка на две места на кръстовището между улиците "Велес" и "Странджа". Там водният поток е повлякъл асфалт в два участъка.

Отстраняването на последствията от бурята в Разград ще продължи и през деня, допълват от общината.

Паднали от силен вятър дървета по пътища в Шумен и региона

Двадесет сигнала за паднали дървета след поривите на силния вятър са получени за 20 минути снощи в дежурната част на ОД на МВР- Шумен.

Пътят между село Царев брод и кв. "Мътница" бе непроходим заради паднало дърво на пътното платно. Поради същата причина бе затруднено движението по главен път II-73, близо до Смядово. Паднало е дърво и около пътния възел "Белокопитово", в посока Русе- Варна, преди село Струйно, както и на 5-ти километър край Шумен.

Дървета са паднали и на пътя до село Жилино, между селата Мараш и Салманово, и Хан Крум и Троица. Дърво е препречило пътя на преминаващите автомобили между Велики Преслав и Шумен, на 500 м. преди кв. "Дивдядово".

Паднало дърво има на ул."Климент Охридски" в Шумен. Преминаването през пл. "Кристал" в града е затруднено заради скъсани електрически проводници от стълб. Дърво е паднало и върху лек автомобил на ул."Лозенград", до СУ "Васил Левски" в Шумен.

Паднали са дървета и на улиците "Станционна" и "Добруджа" в града, както и върху автомобили на паркинг на хотел в парка "Кьошковете". На шуменската улица "Петра" движението бе затруднено заради скъсани електрически проводници.

Щети по железопътната инфраструктура в Североизточна България

Вследствие на силна буря снощи, в 21 ч. бе преустановено движението на влаковете в участъка от Разград до Каспичан. Силният дъжд и вятър нанесоха сериозни щети по контактната мрежа.

Аварийни екипи на НКЖИ работеха в изключително тежката метеорологична обстановка и движението на влаковете Разград - Самуил и гара Самуил, както и в междугарието Моруница - Бяла, беше възстановено в 2.30 часа тази сутрин. Съобщението е на пресцентъра на НКЖИ.

Проблеми с контактната мрежа заради паднали дървета и клони имаше и в участъците: гара Бяла, Стражица - Джулюница, Славяново - Стражица и Попово- Дралфа.

Към момента екипите на НКЖИ са отстранили всички повреди и движението на влаковете се осъществява нормално, уверяват от компанията.

mediapool.bg