Кламер БГ - Новини: Угарка с ДНК е намерена на мястото на побоя над Слави Ангелов

Угарка с ДНК е намерена на мястото на побоя над Слави Ангелов

България

|
Съб, 25 Апр 2020г. 22:16ч.
Угарка с ДНК е намерена на мястото на побоя над Слави Ангелов

Угарка от цигара, от която е взета ДНК-проба, е била намерена мястото на побоя на журналиста Слави Ангелов, който бе нападнат на 17 март близо до дома си. Това стана ясно при гледането на мярката за неотклонение на тримата заподозрени в събота. Заседанието се проведе по скайп заради ограниченият покрай коронавируса. Засега те остават в ареста, постанови спецсъдът. Решението може да се обжалва.

Според разследващите ДНК-пробата съвпада с тази на един от арестуваните – Бисер Митрев. В съдебната зала бе представена негова шапка, от която е взет сравнителен материал. Съдът сметна, че от това, а и от други доказателства, може да се направи предположение, че тримата са извършители и ги задържа.

Митрев, Георги и Никола Асенови бяха арестувани при акция на МВР и прокуратурата в четвъртък. Неофициално се твърди, че тримата са част от фенска фракция на "Левски", но разследващите отказват коментар по тази тема. Те са обвинени за участие в престъпна група, държане на наркотици и нанасяне на телесни повреди на главния редактор на в. "168 часа".

Пред съда бяха представени и експертизи от видеозаписи, свидетелски показания и протоколи от претърсвания. Дни по-рано главният прокурор Иван Гешев обяви, че в дома на единия били намерени книгата на Хитлер "Моята борба", нацистко знаме, боксове, палки, белезници и "други оръдия на труда". Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък разказа, че разследващите полицаи прегледали множество видеозаписи, за да установят движението на заподозрените.

Към момента МВР и прокуратурата считат тримата само за изпълнители. И Гешев, и Иванов твърдят, че продължава работата за установяване на поръчителя. Главният прокурор даде да се разбере, че това няма да е лесно, защото между поръчител и изпълнител имало дълга верига от посредници. Той обаче обясни, че прокуратурата счита нападението срещу Ангелов за опит за дестабилизация на държавата.

"Основната версия е, че това е свързано с работата на колегата ви и е резултат от действията на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната, в момента се укриват по други досъдебни производства", обясни Гешев преди няколко дни.

mediapool.bg