Кламер БГ - Новини: Търсят средства за ремонт на кораба „Радецки“

Търсят средства за ремонт на кораба „Радецки“

България

|
Четв, 12 Ноем 2015г. 07:04ч.
Търсят средства за ремонт на кораба „Радецки“

korab-muzei-radetskyКакто всяка друга година, параходът-музей „Радецки“ вече е зазимен. От 2-ри ноември корабът бе изведен в лимана на Козлодуйското пристанище без да извършва плавания, но остава отворен за посетители. Работното му време е без промяна. Корабът приема посетители всеки ден от 10:00 часа до 18:00 часа. „Радецки“ е на разположение на всички, които желаят да го разгледат, но няма да могат да пътуват вече с него по река Дунав. Това обясни Людмила Дамянова, директор на НМП „Радецки“, цитирана от радио Видин:

„Всяка година това при нас е рутинна процедура. През зимния сезон, кораб „Радецки“ влиза в лимана на пристанището, където обикновено престоява до края на месец март. През този период обаче той продължава да е отворен за посещения и работи като музей. В края на март- началото на април, в зависимост от това колко е тежка и дълга зимата, корабът отново се извежда в открития Дунав и започва да прави екскурзии. Заради рентабилност и икономии, нашите екскурзии са само в района на Козлодуйското пристанище… Последният ремонт на кораб „Радецки“ бе извършен през 2011 година, отново като инициатива на местни козлодуйски ученици. Очевидно на кораб „Радецки“ съдбата му е такава- постоянно през годините ученици събират средства за него… През 2016 година неговото плавателно свидетелство изтича и той ще трябва отново да отиде на ремонт. Ето защо през следващата година е крайно време държавата да обърне сериозно внимание на тази светиня и национална гордост…“

Австрийският параход Радецки е построен през 1851 г. в корабостроителница „Обуда“ – Будапеща (Тогава Австроунгария). Бил е собственост на Първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г. ). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход „Радецки“ е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акостира на Козлодуйския бряг. На 26 август 1966 г. тръгва по Дунав към Будапеща и Виена. В 17 ч. на 4 септември пристига във Виена.

Maritime.bg – България