Кламер БГ - Новини: Трайчо Трайков вижда огромен проблем със "завладяната държава"

Трайчо Трайков вижда огромен проблем със "завладяната държава"

България

|
Пет, 04 Ноем 2016г. 19:19ч.
Трайчо Трайков вижда огромен проблем със "завладяната държава"

Като българофил смятам, че влиянието на която и да се страна, трябва да е културно и на база на двустранно сътрудничество, каза кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали руското или американското влияние е по-опасно. В петък, последния ден на предизборната кампания преди първия тур на изборите, Трайков участва във видео чат във Фейсбук , където в продължение на час и половина отговаря на въпроси на живо. Заради огромния интерес и многобройните постъпили въпроси, той обяви втори жив чат – на официалния му профил, от 20.00 часа в петък.

"Когато сме влезли в ЕС, допускаме тяхно влияние. Когато сме влезли в НАТО сме приели, че с тези страни имаме общи демократични ценности и заедно ще се защитаваме. Традиционна руска политика е да се иска да се унищожат тези организации", обясни Трайков в отговор на въпроса за външното влияние. Той отбеляза, че службите на много западни държави са разкрили, че крайнодесни и крайнолеви партии се финансират директно от Русия. Напомни и за антибългарската реторика на европейските националисти, което не им пречи да си другаруват с българските националисти.

Според него една от причините за успехите на борбата с корупцията в Румъния е тази, че в румънските комунистически служби на Чаушеско "Секуритате" не бяха близки с КГБ. Трайков, който през 1990-те е живял в Румъния, каза, че тогава тя е била по-прогнила от България, но е нямало толкова убийства, колкото у нас в "тази най-уродлива част от 90-те".

Трайков коментира, че в България е по-трудно и по-опасно е за хората, които искат да осъществят съдебна реформа. По думите му маса политици са вкарани в корупционни схеми на големи руски енергийни проекти.

Запитан какво може да направи президентът в сфери, в които няма правомощия, Трайков даде следния пример: "Президентът отива и констатира, че по Южното Черноморие има само една линейка. С него има 20 телевизии. Мислите ли, че проблемът няма да се реши?"

На въпрос дали ще амнистира употребяващи наркотици, които излежават присъди, той отговори: "Да. Ще се възползвам от правото си на амнистия. Вкарването на хора в затвора е част от имитацията на борба с наркотиците. В затвора трябва да са търговците на наркотици, а не потребителите".

За мен това е мажоритарна кампания и целта не ми е да обединявам партии, коментира Трайчо Трайков бъдещето на Реформаторския блок.

Освен това изрази позиция, че никой икономически проект ("Белене", "Южен поток" - б.а), не може да бъде поставен на една плоскост със стратегически цели, като членството ни в ЕС и НАТО.

Отношения с Русия имаме и ще продължим да имаме, но те трябва да разберат, че те трябва да се основават на взаимно уважение и равнопоставеност, отговори Трайков на въпрос дали ще прекрати отношенията с Москва, ако стане президент.

Като държавен глава Трайков не би назначавал за посланици хора с агентурно минало. В същото време смята, че за лустрацията е прекалено късно, тъй като досиетата са разчистени.

Завладяната държава

"Хората в страната са обезверени и отчаяни да виждат, че нещата, за които сме се борили в началото на прехода, заради които хора са лежали в комунистическите затвори, отново се превръщат в нормални и приети. Хората се чувстват, все едно, че 27 години са минали напразно, че отново се връщаме в точка А", коментира Трайчо Трайков по-рано в петък пред бТВ.

Той посочи два ключови проблема, които според него вълнуват хората. Единият е, че държавата е завладяна отвътре и няма справедливост, защото няма правосъдие и върховенство на закона. Другият проблем е, че срещу България се води пропагандна война, а тя не се защитава. България се държи като страна, която няма имунна система, няма служби.

Вижте докъде стигнахме

"Вижте докъде е стигнало обществото ни, последният ръководител на VI-ти отдел на Държавна сигурност да учредява награда на името на "Стефан Стамболов" и вместо това да предизвика скандал, водещи политици отиват и я приемат. Страната е завладяна, срещу страната се води война и нито Борисов, нито Цачева могат да я спрат", каза още Трайков.

Той коментира, че субсидиите за партиите са високи и трябва задължително да се намалят: "Но да има някаква регресивна скала, за да има равнопоставеност. В момента големите партии като ГЕРБ имат десетки милиони на влог, купуват си бронирани лимузини, а по-малките, ако искат да кажат нещо, трябва да се чудят откъде да намират финансиране".

Само балотаж между мен и Румен Радев може да гарантира победа за десния кандидат

На официалния си сайт Трайчо Трайков публикува послание към избирателите:

"Пиша тези думи едновременно с тревога и надежда. Изправени сме пред реалната опасност България да има отново президент комунист. Всички знаем какво означава това – това означава комунистите отново да се върнат във властта. Аз си спомням всичките им управления в последните 30 години – когато бях студент, докараха купоните за храна; когато започвах работа, фалираха банките; когато се върнаха последния път, избраха Пеевски за шеф на ДАНС. След всяко управление на комунистите, по няколко от приятелите ми си заминават.

В началото на кампанията за президент от едната страна беше левият г-н Радев, заедно с останалите комунистически кандидати – всички бяха срещу мен, единственият десен кандидат. После включиха и госпожа Цачева, която веднага се лепна в левия отбор. Видяхме ги заедно – Радев и Цачева се прегърнаха с общите си леви позиции по време на телевизионния дебат.

Цецка Цачева обаче губи изборите. Колкото и да иска да им се хареса, тя няма да привлече гласовете на комунистите, защото те си имат своя истински кандидат – това е господин Радев. Тогава решиха да сменят плочата и госпожа Цачева започна да повтаря моите послания.

Това обаче не прикрива страха от загубата. Дори Бойко Борисов се отметна от думите си, че ще подаде оставка при загуба и вече успокоява, че ще остане премиер, дори и Цачева да загуби изборите. Казва го, защото и той вече знае, че тя ще загуби.

Г-жа Цачева не може да спечели изборите. Тя ще загуби балотаж с г-н Радев, всички вече го знаят. Това ни изправя всички нас – десните избиратели – пред една изключително важна задача: Да спрем БСП от връщане във властта.

Само балотаж между мен и Румен Радев може да гарантира победа за десния кандидат. Това е истината. Можем, разбира се, да елиминираме още на първия тур комунистическия кандидат и десните хора да преценят кой заслужава повече доверието им – Трайчо Трайков или г-жа Цачева. Десните избиратели обаче няма да допуснем да бъдем предадени и да се откажем от битка с комунистите. Бойко Борисов очевидно се е предал. Аз обаче не съм. Битката не е изгубена и заедно можем да я спечелим."

mediapool.bg