Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев не вижда автокрация у нас

Томислав Дончев не вижда автокрация у нас

България

|
Съб, 22 Дек 2018г. 18:26ч.
Томислав Дончев не вижда автокрация у нас

Не може да се говори за автокрация при действащ парламент, където се водят люти спорове, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Дарик радио обвиненията https://www.mediapool.bg/radev-obyavi-izbora-na-f-16-za-triumf-na-lobizma-news287866.html на президента Румен Радев, че думата на 2018 г. е автокрация.

"Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента", заяви държавният глава.

В отговор Дончев посочи, че президентът отдавна се е позиционирал като противник на правителството, но "всеки може основателно или не да критикува когото поиска".

Що за автократичен режим е това правителство, с този министър-председател, което няколко пъти подава оставка?", попита вицепремиерът.

За събитие на 2018 г. Дончев определи председателството на България на Съвета на ЕС, който по-рано от същата трибуна бе обявено от държавния глава за мощен пиар и шестмесечно алиби на правителството да не работи по вътрешния ред в държавата.

По думите му, макар да са свършени много неща по въвеждането на електронно управление, най-тежката задача е да се смени манталитетът на администрацията.

"В много от случаите манталитетът е на нивата от 80-те години, където чиновникът по дефиниция е началник на този, който стои от другата страна на гишето", обясни Дончев.

mediapool.bg