Кламер БГ - Новини: Тол камерите вече снимат за превишената скорост

Тол камерите вече снимат за превишената скорост

България

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 16:54ч.
Тол камерите вече снимат за превишената скорост

Тол камерите вече снимат за превишената скорост

Тол камерите вече снимат и за превишена скорост. Това съобщи директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков пред журналисти. Той показа начина на работа на електронната система за събиране на пътни такси.

Софтуерът на тол управлението разполага с 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки, посочи Темелков.

Снимковият материал, който системата предлага при нарушение за висока скорост на пътя, включва четири снимки.

"Тестовете показаха, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени", каза Темелков. Той допълни, че очаква Българският институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на НТУ.

Министерството на вътрешните работи (МВР), агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП) вече разполагат с данните от тол системата, посочи Темелков. Не стана ясно дали въз основа на нея КАТ вече налага глоби на шофьорите за превишена скорост.

Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление, показа в реално време как работи и как отчита нарушители с превишена скорост контролът на тол наблюдението.

"Електронното правоприлагане на стоте претеглени в движение контролни точки, които следят претоварването на оста на превозното товарно средство на пътя, съвсем скоро ще бъде пуснато в действие", каза доц. Балабанов. Той показа камион, който се движи в реално време и системата показа извън допустима натовареност на пътя, като отчете 54 тона на превозното средство.

Основната задача на тол системата е да следи пътните такси, но другите функционалности като правоприлагането на ограничаване на скоростта и натовареността са полезни и ние ги ползваме, каза Балабанов.

Системата на Националното тол управление следи още продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове и натоварването на осите на всяко моторно превозно средство. Софтуерът помага и с информация за зимното почистване на пътищата.

Всички нововъведения се ползват за намаляване на пътния травматизъм, защото всички стационарни точки за контрол правят пълно покритие на пътищата в цялата страна, каза председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.

"Според признанието на други европейски колеги България разполага с една от най-модерната тол система, успява да обработи огромен обем от данни, въведени са правоприлагането и верификацията, имаме и кол център за потребителите. Вече четвърта поредна година се справяме доста добре според промените и динамиката, които следват нуждите на обществото", отчете Темелков.

Той посочи, че тол системата дава информация как се развиват приходите от продажби. Данните са разделение на категории и класове в зависимост от вида на превозното средство.

До обяд на 17 ноември 2023 г. приходите от тол системата възлизат на близо 696.5 млн. лв. за три години и половина. Тол таксите бяха въведени от 1 март 2020 г., но заради коронавируса реално влязоха в сила с отмяната на извънредното положение на 13 май 2020 г. Темелков каза , че се надява до края на годината приходите от тол такси да достигнат 800 милиона лева.

Това са доста слаби резултати спрямо прогнозите. Плановете бяха годишните постъпления от тол такси да са около 800 млн. лв. - 1 млрд. лв. годишно, което не се случи на практика.

Причината е отстъпките, които извоюваха превозвачите след заплахи за протести. Те не плащат за ползването на цялата пътна мрежа, а първоначално определените ставки бяха чувствително понижени с оправданието за Covid-19.

Сега превозвачите отново натискат за намаляване на тол таксите, като искат да се въведе абсурдният принцип - колкото повече ползваш пътищата, толкова по-малко плащаш.

mediapool.bg