Кламер БГ - Новини: Тодор Тагарев: Изгонването на руските дипломати ще е оздравително

Тодор Тагарев: Изгонването на руските дипломати ще е оздравително

България

|
Нед, 03 Юли 2022г. 12:16ч.
Тодор Тагарев: Изгонването на руските дипломати ще е оздравително

Проф. Тодор Тагарев

Изгонването на 70-те руски дипломати може да окаже оздравителен ефект върху отношенията с Русия, смята военният експерт и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев, който даде интервю за БНР в неделя.

Той не вярва, че експулсирането ще доведат до ескалация, а по-скоро ще окаже положителен ефект върху двустранните отношения, като България ще стане равностоен партньор на Русия, която досега 130 години винаги силово е налагала своите интереси у нас, каза още Тагарев. По думите му въпросният благоприятен ефект ще се усети не веднага, а до 2-3 години.

"Не бих казал, че Русия се опитва да ни навреди. Тя преследва своите интереси, но в това въобще не се притеснява, че уврежда българските интереси. За тях това въобще не е съображение", смята експертът.

"Ние не можем да предотвратим допълнителни силови действия на Русия срещу България, когато се поддаваме на исканията й. Русия няма частични намерения, тя е имперска сила. Всички нейни представители, включително посланикът й в България, са с имперско мислене и за тях на империята й се полага толкова, колкото може да си вземе", посочи още професорът.

По думите му политическата класа в България все още е разделена за практически решения относно военната помощ за Украйна.

"Когато се стигне до практически решения, лидери не само на опозиционни, но и на управляващи партии, а също така и държавният глава заемат позиция, които може да бъде определена като позиция в интерес на Кремъл", каза Тагарев. Той конкретизира, че става въпрос за изказванията за неутралност по отношение на конфликта, непредоставянето на помощ, за това, че ако България предостави въоръжение, ще загиват българи. "За мен това означава, че тези наши партийни или държавни ръководители защитават интересите на Кремъл. Доколко те напълно го осъзнават, не мога във всички случаи да бъда сигурен, но това е ефектът от позициите, които заемат", коментира Тагарев.

България до момента не е предоставила никаква военна помощ на Украйна, припомни професорът. Според него е вярно, че български фирми чрез посредници доставят големи количества боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, но той подчерта, че това не е помощ, а е търговска дейност.

Тагарев коментира и новата стратегическа концепция на НАТО, представена на срещата на върха на алианса в Мадрид. В нея Русия за пръв път в последните 30 години бе обявена за директна заплаха за НАТО.

"В стратегическата концепция на НАТО за първи път има ясен текст, че Китай е бъдещо предизвикателство, страна, която в някаква степен агресивно преследва своите цели чрез създаване на зависимост в тези страни, чрез контрол върху добива и разпространението на стратегически материали, чрез изграждане на ключова инфраструктура и т.н.", каза Тагарев.

Според експерта важен нов момент в концепцията е, че ясно се казва, че докато в света има ядрени оръжия, НАТО също ще поддържа ядрен арсенал, като се разширяват хипотезите, при които може да се използва това оръжие – например при кибератаки, при хибридни атаки, които имат ефекта на използване на оръжия за масово унищожение.

Споменава се също, че НАТО и ЕС трябва да се допълват в гарантиране на сигурността на страните членки".

mediapool.bg