Кламер БГ - Новини: Теменужка Петкова: Спряната продажба на бизнеса на ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

Теменужка Петкова: Спряната продажба на бизнеса на ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

България

|
Пет, 20 Юли 2018г. 09:40ч.
Теменужка Петкова: Спряната продажба на бизнеса на ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

Спирането на сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ от “Инерком-България“ не застрашава енергийната сигурност на страната, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък пред бТВ. Според нея решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което спря сделката, показвало, че няма политическа намеса в нея.

Министър Петкова обясни, че ЧЕЗ остава собственик на активите и трябва да изпълнява задълженията си, докато не сменисобствеността.

Преди ден КЗК спря сделките за продажбата на Нова телевизия и “ЧЕЗ-България“. Решенията са изненадващи на фона на досегашната практика на регулатора, който обикновено пуска без забележки подобни придобивания.

Най-странното в решенията на КЗК бяха мотивите. КЗК се позовава на големината на придобиваните дружества и техните настоящи пазарни позиции, а не на концетрацията на собственост, което би трябвало да е водещ аргумент.

Нелогичният подход на антимонополната комисия засега няма друго обяснение освен опита й да направи услуга на правителството, което вече пробва различни начини да предотврати сключената през февруари сделка на Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. Теменужка Петкова коментира, че КЗК вероятно е поискала становища от различни институции и компетентни органи.

"Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза тя. Според нея не може да се говори за българо-чешка търговска война заради спирането на двете сделки. Чешкият милиардер Петер Келнер бе договорил покупката на Нова телевизия.

В петък ГЕРБ в лицето на Теменужка Петкова продължи да атакува президента Румен Радев. В отговор на неговото твърдение, че служебното правителство е започнало да събира просрочени вземания в енергетиката, тя каза, че това не е така.

От справка, представена от Теменужка Петкова, се разбра, че за периода на служебното правителство на Огнян Герджиков не е събран нито лев по стари вземания в енергетиката, а от образувани по негово време искови молби за 3.48 млн. досега са получени малко под 700 хиляди лева.

В отговор на въпрос Петкова обяви, че ГЕРБ не води война срещу никого, най-малко с Румен Радев, но настоя той да представи документи за парите, за които говори.

"Служебното правителство имаше конкретни функции - да проведе честни избори, няма как за три месеца да направят такива чудеса от храброст", обобщи Петкова.

mediapool.bg