Кламер БГ - Новини: Съдът спря работа, а главният прокурор стана втори премиер

Съдът спря работа, а главният прокурор стана втори премиер

България

|
Пон, 13 Апр 2020г. 16:55ч.
Съдът спря работа, а главният прокурор стана втори премиер

След месец извънрендно положение в България, съдът е спрял работа, а главният прокурор е станал като втори премиер, но с правомощието да се разпорежда под страх от наказателна репресия. Това посочват в свой анализ от неправителствената организация "Правосъдие за всеки". От там допълват, че на МВР са дадени изключителни правомощия да следи гражданите чрез получаване на трафичните им данни и няма достатъчно съдебни гаранции, че с това няма да се злоупотребява.

Виртуален контрол

"Мярката се прилага от полицията, без да има реална възможност за проверка на заявената причина за проследяване на мобилни телефони и устройства. Остава напълно неясна процедурата, по която може да се осъществи последващ съдебен контрол, а това застрашава пряко основни права и дава възможност за тотален виртуален контрол върху живота ни. Това категорично не може да бъде прието за нормално", посочват от "Правосъдие за всеки" по повод следенето на трафични данни.

От МВР твърдят, че при изпозлването на това правомощие няма да преглеждат съдържанието на разговори или чатове, а само ще следят къде се намира потребителят чрез GPS-данните от клетките на мобилните оператори. От полицията засега не казват в колко случая са се възполвали от тази възможност.

Втори, но по-силен премиер

"Главният прокурор е иззел функции и права на другите две власти и на практика действа като втори премиер, но с далеч по-големи правомощия, доколкото разполага с възможността да упражнява принуда и да ограничава права под страх от наказателна репресия. Тази репресия вече се прилага с голяма сила и без реален съдебен контрол”, пишат от "Правосъдие за всеки".

Иван Гешев е особено активен от началото на извънредното положение. Прокураутрата работи приоритетно по бегълци от карантина и спекула с цените на различни стоки

Когато Гешев настоя Банско да бъде поставен под пълна карантина, правителството обяви мярката няколко часа по-късно.

От организацията напомнят и обвиненията срещу председателя ня фармацевтичния съюз Асена Стоименова, която бе привлечена към отговорност заради медийни изяви.

"Граждани се привличат към наказателна отговорност, арестуват се и после се освобождават срещу огромни и непропроционални парични гаранции за изказани лични мнения, за медийни участия и дори за публикации в социалните мрежи. Това става по архаичен и напълно неприложим в случая текст от НК, касаещ терористични действия и подаване на фалшиви сигнали. На практика всеки е застрашен, ако упражни свободата на словото, и може би целта е точно това – да се заглушат и накажат хората с различно мнение и свободен глас. Това обаче се нарича диктатура, а не демокрация и тя е упражнявана успешно в едни отминали времена", пишат от "Правосъдие за всеки".

Най-големият проблем

Най-сериозният проблем според организацията е това, че съдът е спрял работа. С решение на Висшия съдебен съвет голяма част от делата бяха спрени. Все още се разглеждат мерките за неотклонение и още няколко вида дела.

"Това е хипотезата на така нареченото "отложено правосъдие“. Но с удължаването на извънредното положение това ще продължи два месеца и скоро ще се превърне в отказ от правосъдие, което е недопустимо! Няма логично обяснение защо работят полицейските органи, прокуратурата, общините и държавни институции, а са затворени съдилищата. Това предполага липса на ефективен (навременен) контрол върху дейността на силовите и репресивни органи и институции и е открита възможност за опасно засягане на основни права и свободи! Не работи и Народното събрание, освен по мерките в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Недопустимо е, че депутатите прехвърлиха свои правомощия на изпълнителната власт, което напълно обезсмисля същността и ролята на парламентарната република", казват от "Правосъдие за всеки".

Съюзници

От организацията твърдят, че главният прокурор Гешев и правосъдният министър Данаил Кирилов са се съюзили срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и се опитват да го отстранят от поста му, говорейки за проблеми със случайното разпределение на дела. Прокураутрата образвува дело, но докладът на който се позова, си остана секретен. Гешев твърди, че системата е пробита и всеки с елементарни компютърни познания може да разпределя което дело си поиска.

"Използвайки таен одитен доклад за пропуски в сигурността на системата за случайно разпределение на делата, те изнасят избирателно непроверени факти и голословни твърдения в публичното пространство, за да предизвикат скандал в съдебната система. Главният покурор прави недопустими внушения, споменавайки като "заподозрени“ председателя на ВКС съдия Лозан Панов и още трима членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той забравя факта, че въпросната система е въведена от предишния състав на Съвета и това се случило и със съгласието на предишния главен прокурор. Все повече се засилва съмнението, че това „активно мероприятие“ е опит да се овладее ВКС, като единственият важен съд, все още неконтролиран от прокурорското лоби, а това минава през отстраняването на Лозан Панов като негов председател", пишат от "Правосъдие за всеки".

mediapool.bg