Кламер БГ - Новини: Съдът окончателно оправда бившия кмет на Трън, който блъсна дете с джипа си

Съдът окончателно оправда бившия кмет на Трън, който блъсна дете с джипа си

България

|
Четв, 04 Окт 2018г. 12:35ч.
Съдът окончателно оправда бившия кмет на Трън, който блъсна дете с джипа си

Пернишкият окръжен съд окончателно оправда бившия кмет на Трън Станислав Николов по обвиненията му за нанасяне на две тежки и две средни телесни повреди на 6-годишно дете, което блъсна с джипа си през 2015 г., съобщиха от съда.

Основният мотив на магистратите е, че по време на делото категорично е било доказано, че подсъдимият е шофирал колата си със съобразена скорост и е натиснал спирачката непосредствено преди удара.

Катастрофата обаче била неизбежна, тъй като 6-годишният Ивайло Стоянов изтичал на пътното платно зад спрелия училищен автобус на място, където нямало пешеходна пътека.

Затова и съдът заключва, че детето е отговорно за катастрофата, в следствие на която то остана без далак и с половин черен дроб. Районният съд в Перник също оневини бившия кмет на Трън през май и така оправдателната му присъда окончателно е потвърдена и влиза в сила.

Инцидентът стана на 13 ноември 2015 г. пред училището в Трън. Момченцето беше ударено, докато пресичаше улицата. Според разследващите Николов се е движил със скорост от 25 км/ч в района на училището след знак "Внимание! Деца" и заради това не е успял да види пресичащото дете.

"Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост – и да спре", твърдеше обвинението.

Първоначално Станислав Николов беше оневинен от разследващите инцидента в Трън. Те излязоха със заключение, че детето само се е блъснало в кметския джип и си причинило тежките травми. По тази причина кметът не беше подведен под наказтелна отговорност веднага.

Възмутена от заключението на разследващите майката на детето разказа за случая пред медиите. Премиерът Бойко Борисов се възмути, а главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник. Заради скандала Николов се раздели с кметския пост.

През 2016 г. прокуратурата съобщи, че Станислав Николов е разследван за злоупотреба с еврофондове. Съмненията бяха, че като земеделски производител бившият кмет е ползвал фалшиви договори за аренда на земя, за да получи подпомагане от еврофондовете. Разследването обаче не установи нарушения от страна на бившия кмет и делото беше прекратено.

mediapool.bg